Antena 3 CNN Mediu Păduri Pădurile din România vor fi monitorizate prin satelit. Ministrul Mediului: "În suprafețele tăiate vor fi generate alerte"

Pădurile din România vor fi monitorizate prin satelit. Ministrul Mediului: "În suprafețele tăiate vor fi generate alerte"

O asociere de firme a fost desemnată câștigătoare a licitației pentru dezvoltarea sistemului de monitorizare a pădurilor prin intermediul imaginilor satelitare, a anunțat miercuri Ministerul Mediului.

Pădurile din România vor fi monitorizate prin satelit. Ministrul Mediului: "În suprafețele tăiate vor fi generate alerte"
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    22 Noi 2023   •   09:31

Comisia de evaluare a desemnat oferta prezentată de asocierea Rartel SA (leader), Essensys Software,Terrasigna SRL, e-GEOS SpA ca ofertă câștigătoare după aplicarea criteriului de atribuire „cel mai bun raport calitate preț” și verificarea documentelor suport aferente.

"Acest contract presupune dezvoltarea unui sistem care va analiza imagini satelitare succesive pentru a identifica zonele din care a dispărut pădurea. Acestea vor fi comparate cu baza de date SUMAL pentru a stabili legalitatea tăierilor efectuate în perimetrele respective.

În suprafețele tăiate pentru care nu se găsesc date în SUMAL, vor fi generate alerte ce presupun verificări suplimentare cu ajutorul unui set secundar de imagini satelitare de înaltă rezoluție sau a personalului de teren.

Echipele de teren vor fi dotate cu 4 autovehicule de teren și 4 drone echipate cu camere optice, termice și senzor LiDAR. Capacitatea tehnică a ministerului și a gărzilor forestiere va fi întărită prin dotarea cu 15 stații de lucru performante și 15 laptopuri ce vor permite efectuarea de analize avansate în teren, la locul faptei.

Toate aceste investiții vor duce România alături de țările ce utilizează cele mai moderne tehnologii pentru monitorizarea stării pădurilor", a explicat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Contractul, cu o valoare totală de 31.590.677,18 lei fără TVA este parte a proiectului derulat de Ministerul Mediului „Capacitatea sporită de supraveghere, control și monitorizarea pădurilor prin intermediul unui sistem informatic integrat”, din cadrul PNRR.

Contestații pot fi depuse în termen de 10 zile.

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close