Antena 3 CNN Mediu Păduri Transporturile de lemn din pădure pe timp de noapte au fost interzise. Guvernul a aprobat actul normativ

Transporturile de lemn din pădure pe timp de noapte au fost interzise. Guvernul a aprobat actul normativ

O Hotărâre de Guvern adoptată astăzi vizează interzicerea transporturilor de lemne din pădure pe timp de noapte.

Transporturile de lemn din pădure pe timp de noapte au fost interzise. Guvernul a aprobat actul normativ
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    25 Mar 2022   •   09:27

Principalul element de noutate introdus prin actul normativ aprobat vizează interzicerea transporturilor de lemne din pădure pe timp de noapte. Prin modificarea acestei Hotărâri, nu se vor mai putea emite avize de însoțire în SUMAL, de la locul recoltării (din pădure), în intervalul orar 20:00-07:00 în perioada octombrie-martie și, respectiv, 22:00-06:00 în perioada aprilie-septembrie.

HOTĂRÂRE DE GUVERN pentru modificarea şi completarea Normelor referitoare la proveniența, circulaţia şi comercializarea materialelor lemnoase, la regimul spațiilor de depozitare a materialelor lemnoase şi al instalațiilor de prelucrat lemn rotund, precum şi cele privind proveniența şi circulaţia materialelor lemnoase destinate consumului propriu al proprietarului şi a unor măsuri de aplicare a prevederilor Regulamentului (UE) nr. 995/2010 al Parlamentului European şi al Consiliului din 20 octombrie 2010 de stabilire a obligațiilor care revin operatorilor care introduc pe piaţă lemn şi produse din lemn, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 497/2022.

Ministrul Mediului anunță schimbări importante privind exploatarea lemnului în România | Modificări la SUMAL 2.0

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a anunțat, în februarie, că exploatarea masei lemnoase în timpul nopții va fi interzisă pentru a combate fenomenul exploatărilor ilegale.

Ministrului Mediului a mai transmis că decizia vine în contextul unor modificări la sistemul informatic integrat de urmărire a materialului lemnos - SUMAL 2.0.

„SUMAL 2.0 va mai suferi modificări pentru a avea o rigurozitate şi mai mare. Implementăm noi funcţionalităţi care sunt în curs de dezvoltare la STS. Vom interzice exploatarea masei lemnoase din păduri pe timp de noapte, astfel încât să reducem şi mai mult riscul de a avea exploatări ilegale. În acelaşi timp, vom automatiza verificările la nivel de 20 de metri cubi transport prin persoane fizice, pentru că de la 20 de metri cubi în sus toţi transportatorii trebuie să devină autorizaţi.

Obiectivul nostru pentru 2022 - 2023 este să crească, cu siguranţă, cantitatea de masă lemnoasă venită din depozite. Să reducem conform legii cantităţile vândute "pe picior". Acest obiectiv trebuie să fie primordial pentru RNP (Regia Naţională a Pădurilor, n.r.), în anul 2022. Putem analiza în ce interval orar, unde s-au făcut livrările de masă lemnoasă, iar toate aceste informaţii ajută la eficientizare controlului", a declarat Tanczos.

×
Subiecte în articol: lemn guvern transporturi
Parteneri
O dronă militară s-ar fi prăbuşit în apropiere de Brăila
x close