Antena 3 CNN Meteo Cod portocaliu de caniculă pentru jumătate de ţară | Şefa ANM: ”Va veni un al treilea val de căldură intensă”

Cod portocaliu de caniculă pentru jumătate de ţară | Şefa ANM: ”Va veni un al treilea val de căldură intensă”

Încă o zi caniculară fierbinte, la propriu în zona de sud a României, acolo unde meteorologii au emis cod portocaliu de caniculă. Iată cum arată prognoza meteo actualizată.

de Claudia Popovici    |    18 Iul 2023   •   16:57

Potrivit meteorologilor, în România este așteptat un al treilea val de căldură, asta după ce, astăzi, în Europa a fost înregistrat un nou record istoric în Sicilia, Italia, acolo unde temperaturile resimțite au atins valoarea de 48°, spune Agenția Europeană Spațială. Elena Mateescu, directorul ANM, a anunţat prognoza meteo. 

"Într-adevăr, vorbim de încă o zi caniculară fierbinte, la propriu în zona de sud a României. Din punctul de vedere al temperaturilor măsurate la umbră, cel mai cald este la Zimnicea 39° și Turnu Măgurele de asemenea 39° în Capitală la București filare 38° și de altfel, la multe stații din extremitatea de sud-sud-vest a țării înregistrăm la umbră 37°- 38° și temperatura resimțită este una care se apropie de 44°.

Nu în ultimul rând, indicele temperatură-umezeală indicele de disconfort termic a depășit pragul critic de 80 de unități în jumătatea sudică a țării. Ne așteptăm în continuare la o vreme caniculară, mai ales în regiunile din partea de sud-sud-est a țării chiar și mâine, chiar dacă temperaturile se vor mai pondera 35-37° în continuare, disconfortul termic rămâne unul accentuat, pentru că aceeași evoluție se pare că rămâne în același ecart al valorilor de temperaturi între 35°, până la 37° după care, începând din nou din weekend, sâmbătă, să ne apropiem în partea de sud-sud-est de 39° și mai ales debutul săptămânii viitoare, care pare să aducă din nou temperaturi în creștere în bună parte din țară, în vest, în sud, în sud-est 37°-39°, posibil în extremitatea de sud a țării 40°.

Citeşte şi: Căldură extremă în România. Sute de apeluri la 112! Corespondenţă specială din mijlocul arşiţei

Dar să nu neglijăm și fenomenele de instabilitate atmosferică, pentru că, așa cum spunem de fiecare dată, căldura vine la pachet cu aceste tipuri de fenomene. Și mâine vom vorbi de aceste tipuri de fenomene cu grad de instabilitate în creștere și în accentuare, cu intensificări ale vântului, rafale în general între 50-5 70km/h vijelii, averse torențiale mai ales în regiunile intracarpatice, în zona montană, cantități de apă de 20-25l/m² izolat pe zeci 30l/m² și nu în ultimul rând și consemnări de grindină. Așadar, o vară a extremelor meteorologice din punctul de vedere al evoluției regimului de temperaturi. Dar, iată și din punctul de vedere al fenomenelor de instabilitate atmosferică.

Da, este posibil, așa cum spuneam de sâmbătă, dar mai ales debutul săptămânii, să aducă un al treilea val de căldură intensă la și în zona țării noastre, pentru că de marți, săptămâna viitoare, din 25 iulie, din nou, temperaturi de până la 38°C în partea de vest-sud, apoi 39°-40° de asemenea, în regiunile vestice și sudice, astfel încât zilele de marți, miercuri și joi săptămâna viitoare să fie posibil cele mai călduroase din acest al treilea val și în zona țării noastre.

Citeşte şi: Semnele de insolație la câini și pisici. Mare atenţie la acest simptom banal care poate face diferenţa dintre viaţă şi moarte

Și dacă este să vorbim de recorduri, putem să menționăm faptul că în această dimineață deja am înregistrat la 49 de stații meteorologice cea mai caldă dimineață de 18 iulie din întreg șirul de observații la nivelul temperaturilor minime zilnice, chiar și un record lunar de 22,8°C la Piatra Neamț.

Și luând în considerare și ceea ce anticipam pentru luna iulie din acest an, la acest moment intervalul 1-17 iulie 2023 situează această lună iulie pe locul patru ca fiind cea mai caldă din istorie. Dar cu siguranță pentru ceea ce urmează până la sfârșitul lunii va fi, se va apropia practic de ceea ce am anticipat ca fiind una dintre cele mai călduroase luni iulie din ultimii 120 de ani și în țara noastră", a sus Elena Mateescu, director ANM, la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close