Antena 3 CNN Meteo Cod portocaliu de vijelie în zone din judeţul Satu Mare, miercuri seara

Cod portocaliu de vijelie în zone din judeţul Satu Mare, miercuri seara

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o avertizare Cod portocaliu de vijelii și ploi ce vizează județul Satu Mare.

Cod portocaliu de vijelie în zone din judeţul Satu Mare, miercuri seara
Sursa foto: Pixabay.com
de Silvia Preda    |    25 Mai 2022   •   20:50

Până la ora 21:15, se vor semnala grindină de dimensiuni medii, vijelie cu rafale ce vor depăşi 60-70 km/h, frecvente descărcări electrice și averse torenţiale care vor depăşi local 25 l/mp.

Sunt vizate zona de munte a județului Satu Mare și localitățile Turț, Livada, Medieșu Aurit, Lazuri, Halmeu, Odoreu, Călinești-Oaș, Orașu Nou, Turulung, Micula, Botiz, Porumbești, Agriș.

Avertizările de fenomene periculoase imediate se emit pentru o perioada de maximum 6 ore.

Fenomene meteo extreme în Europa. Vijelii, tornade, grindină și vânt puternic | Ce ne așteaptă în România

Întrebată dacă ne putem aștepta la astfel de fenomene meto și în România, climatologul Roxana Bojariu a răspuns: "Nu este exclus, pentru că a început sezonul convectiv.

E vorba despre aceste furtuni de vară, care au manifestări și de tipul episoadelor cu grindină. În cazuri extreme, mai rare, inclusiv generarea de tornade. Acum s-a întâmplat să avem condiții pentru formarea unor astfel de furtuni, în zonele pe care le-aţi menționat, dar nimic nu exclude ca și noi să avem, de fapt, am avut nordul țării sub atenționare zilele acestea.

În continuare, vara este și cu valuri de căldură și cu furtuni, furtuni caracteristice sezonului cald, când avem dezvoltări noroase pe o distanță verticală foarte mare și atunci, evident, avem și organizări de astfel de nori în sisteme care pot să dea intensificări de vânt, episoade cu grindină și 10% dintre furtunile foarte puternice pot să genereze chiar tornade, inclusiv în România”, a declarat climatologul Roxana Bojariu la News Hour with CNN de la Antena 3.

×
Subiecte în articol: vijelie Satu Mare cod portocaliu
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close