Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Fenomene meteo extreme în Europa. Vijelii, tornade, grindină și vânt puternic | Ce ne așteaptă în România

Fenomene meteo extreme în Europa. Vijelii, tornade, grindină și vânt puternic | Ce ne așteaptă în România

Sunt fenomene meteo extreme în Europa - tornade, vânt puternic, vijelii şi grindină. Climatologul Roxana Bojariu ne spune ce ne așteaptă în România.

Fenomene meteo extreme în Europa. Vijelii, tornade, grindină și vânt puternic | Ce ne așteaptă în România
Sursa foto: Antena 3 | Hepta
de Andreea Ştefan    |    23 Mai 2022   •   19:49

În Germania avem cod roşu de fenomene extreme.

În acest weekend, mai multe tornade au făcut ravagii în partea de vest, rafalele au trecut şi de 200 de kilometri pe oră, iar pagubele au fost însemnate.

Un depozit a fost devastat, acoperişurile au fost smulse, la fel şi copacii.

În Franţa, aseară, a plouat cu grindină cât o minge de tenis. Zeci de maşini au fost distruse, dar şi culturile agricole au fost afectate.

La acestă oră, în Franţa, este cod galben.

Tot cod galben este şi în Belgia, Olanda, Austria şi Ungaria.

Este cod portocaliu în nordul Italiei, şi aici se aşteaptă fenomene cu un grad crescut de severitate.

Întrebată dacă ne putem aștepta la astfel de fenomene meto și în România, climatologul Roxana Bojariu a răspuns: ”Nu este exclus, pentru că a început sezonul convectiv.

E vorba despre aceste furtuni de vară, care au manifestări și de tipul episoadelor cu grindină. În cazuri extreme, mai rare, inclusiv generarea de tornade. Acum s-a întâmplat să avem condiții pentru formarea unor astfel de furtuni, în zonele pe care le-ași menționat, dar nimic nu exclude ca și noi să avem, de fapt, am avut nordul țătii sub atenționare zilele acestea.

În continuare, vara este și cu valuri de căldură și cu furtuni, furtuni caracteristice sezonului cald, când avem dezvoltări noroase pe o distanță verticală foarte mare și atunci, evident, avem și organizări de astfel de nori în sisteme care pot să dea intensificări de vânt, episoade cu grindină și 10% dintre furtunile foarte puternice pot să genereze chiar tornade, inclusiv în România”, a declarat climatologul Roxana Bojariu la News Hour with CNN de la Antena 3.

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close