Antena 3 CNN Meteo Ce este și cum se manifestă codul meteo violet care a speriat Europa. Vijeliile ating România în această seară

Ce este și cum se manifestă codul meteo violet care a speriat Europa. Vijeliile ating România în această seară

Este cod violet de furtuni extrem de puternice în Europa. Alerta a fost dată pentru Germania, dar probleme grave sunt şi pentru Marea Britanie. Oana Păduraru, meteorolog ANM, a anunţat cum va fi influențată prognoza meteo din România.

Ce este și cum se manifestă codul meteo violet care a speriat Europa. Vijeliile ating România în această seară
Sursa foto: severe-weather.eu
de Claudia Popovici    |    18 Feb 2022   •   16:57

Codul violet este folosit pentru situaţii mai mult decât extreme, iar acest cod a fost emis pentru intensificări puternice ale vântului şi cauza acestor intensificări puternice cu viteze de la 150-200km/h s-au datorat ciclonilor generați în nordul Atlanticului care au pătruns pe continentul European. Într-o primă fază au afectat zona arhipelagului britanic şi mai ales Germania, Polonia dar şi țările învecinate.

Pe de o parte este un contrast foarte puternic, o masă de aer rece pătrunsă dinspre latitudini nordice spre continentul european şi o masă caldă preexistentă pentru că deja am observat că ne-am confruntat cu mase de aer cald care nu doar că au străbătut zona ţării noastre, ci şi restul continentului.

La contrastul dintre aceste două mase de aer, dar şi un gradient de presiune foarte ridicată în aceste zone au determinat pe de-o parte vânt unidirecţional cu intensificări foarte mari de peste 150 km/h, dar au fost şi manifestări specifice sezonului cald şi anume vând rotațional, acel vânt pe care în numim vânt cu aspect tornadic. 

Din păcate tot zonele afectate până acum vor fi afectate şi în zilele următoare. De altfel, Germania are în continuare cod roşu în toate zonele pentru intensificări ale vântului.

În România începând din această seară vântul va slăbi în intensitate pentru că şi noi am fost sub incidenta codului galben şi portocaliu.

La munte vântul va avea viteze de cel munte 50-60 km/h, iar în zonele joase de relief doar pe arii restrânse se vor mai atinge viteze de 55 km/h. Vor fi precipitații, mai ales în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, dar şi în nordul Moldovei, a spus Oana Păduraru, meteorolog ANM, la Antena 3

Citiţi şi: Imagini apocaliptice cu furtunile care au făcut ravagii în Europa. Vântul a depăşit 190 de kilometri pe oră

×
Subiecte în articol: cod violet furtuni puternice meteo Europa
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close