Antena 3 CNN Meteo Fenomenul meteo El Nino a început şi va provoca temperaturi extreme în toată lumea

Fenomenul meteo El Nino a început şi va provoca temperaturi extreme în toată lumea

Fenomenul meteo cunoscut sub numele de El Nino a început în Oceanul Pacific şi, potrivit estimărilor meteorologice, va provoca temperaturi extreme în toată lumea.

Fenomenul meteo El Nino a început şi va provoca temperaturi extreme în toată lumea
Sursa foto: Profimedia Images
de Alexandra Axinia    |    09 Iun 2023   •   12:18

Oamenii de știință americani au confirmat că El Nino a început. Experții spun că probabil va face din 2024 cel mai călduros an din istorie. Ei se tem că va ajuta lumea să treacă de o etapă cheie de încălzire de 1,5 grade Celsius.

Faza fierbinte, numită El Nino, are loc la fiecare doi până la șapte ani. El Nino este un fenomen caracterizat prin temperaturi de suprafață mai calde decât cele normale în Oceanul Pacific ecuatorial, dar care are consecințe asupra întregii planete.

Citește și: Oraşul New York, acoperit de o ceaţă portocalie. Oamenii, obligaţi să poarte măşti de protecţie

Anii record de căldură, inclusiv 2016, cei mai călduroşi înregistraţi, au loc de obicei anul după un puternic eveniment El Nino. Agențiile meteorologice din întreaga lume folosesc criterii diferite pentru a decide când această fază fierbinte este asupra noastră.

În prezent, temperaturile globale se situează cu aproximativ 1,1 grade Celsius peste media din perioada preindustrială (1850-1900). Dar un eveniment El Nino ar putea adăuga până la 0,2 grade Celsius la aceste temperaturi, ducând încălzirea globală mai aproape de pragul simbolic de 1,5 grade Celsius, stabilit la summitul pentru climă de la Paris, din 2015.

Conform BBC, principala temere a specialiștilor este că, alături de încălzirea globală, fenomenul va duce la depășirea pragului de încălzire cu 1,5 grade Celsius față de perioada preindustrială.

De asemenea, va afecta vremea în mai multe regiuni ale lumii: în Australia s-ar putea înregistra perioade de secetă, în sudul SUA precipitații abundente, iar în India musonul.

 

×
Subiecte în articol: el Nino incalzire globala
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close