Antena 3 CNN Meteo Alertă de fenomene extreme. Cod portocaliu de ploi și vijelii puternice în vestul ţării

Alertă de fenomene extreme. Cod portocaliu de ploi și vijelii puternice în vestul ţării

Fenomene extreme în România. E cod portocaliu de ploi și vijelii puternice în Arad şi Timiş.

Alertă de fenomene extreme. Cod portocaliu de ploi și vijelii puternice în vestul ţării
Sursa foto: getty images
de Silvia Preda    |    25 Mai 2022   •   22:59

Până la miezul nopţii, se vor semnala grindină de dimensiuni medii și posibil mari, vijelie cu rafale ce vor depăși 60-70 km/h, frecvente descărcări electrice, averse torențiale ce vor acumula 25 - 35 l/mp.

Zonele vizate în judeţul Arad: Arad, Lipova, Șiria, Vladimirescu, Pâncota, Vinga, Zimandu Nou, Zăbrani, Ghioroc, Șagu, Fântânele, Livada, Felnac, Iratoșu, Covăsinț, Șofronea, Păuliș, Zădăreni, Frumușeni, Șiștarovăț.

Zonele vizate în județul Timiş: Timișoara, Recaș, Săcălaz, Giarmata, Ghiroda, Peciu Nou, Sânandrei, Satchinez, Orțișoara, Giroc, Moșnița Nouă, Sânmihaiu Român, Topolovățu Mare, Cenei, Pișchia, Uivar, Dumbrăvița, Becicherecu Mic, Mașloc, Dudeștii Noi, Remetea Mare, Checea, Fibiș, Bucovăț, Brestovăț, Bogda.

Fenomene meteo extreme în Europa. Vijelii, tornade, grindină și vânt puternic | Ce ne așteaptă în România

Întrebată dacă ne putem aștepta la astfel de fenomene meto și în România, climatologul Roxana Bojariu a răspuns: "Nu este exclus, pentru că a început sezonul convectiv.

E vorba despre aceste furtuni de vară, care au manifestări și de tipul episoadelor cu grindină. În cazuri extreme, mai rare, inclusiv generarea de tornade. Acum s-a întâmplat să avem condiții pentru formarea unor astfel de furtuni, în zonele pe care le-aţi menționat, dar nimic nu exclude ca și noi să avem, de fapt, am avut nordul țării sub atenționare zilele acestea.

În continuare, vara este și cu valuri de căldură și cu furtuni, furtuni caracteristice sezonului cald, când avem dezvoltări noroase pe o distanță verticală foarte mare și atunci, evident, avem și organizări de astfel de nori în sisteme care pot să dea intensificări de vânt, episoade cu grindină și 10% dintre furtunile foarte puternice pot să genereze chiar tornade, inclusiv în România”, a declarat climatologul Roxana Bojariu la News Hour with CNN de la Antena 3.

×
Subiecte în articol: vijelii ploi furtuni
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close