Antena 3 CNN Meteo Cât mai ține iarna în România. Climatolog ANM, despre vremea de săptămâna următoare | Câte grade vor fi de Paște

Cât mai ține iarna în România. Climatolog ANM, despre vremea de săptămâna următoare | Câte grade vor fi de Paște

Roxana Bojariu, climatolog în cadrul ANM, a explicat în exclusivitate pentru Antena 3 CNN când revine vremea la normal și când scăpăm de ninsori. De asemenea, a anunțat câte grade vom avea de Paște.

Cât mai ține iarna în România. Climatolog ANM, despre vremea de săptămâna următoare | Câte grade vor fi de Paște
de Laura Dinu    |    07 Apr 2023   •   09:52

Climatologul a explicat și motivul pentru care, în ultimele zile, ne-am confruntat cu temperaturi scăzute și cu precipitații sub formă de ninsori abundente.  

”Primăvara este un anotimp de tranziție și avem circulații care coexistă, circulații de tipul celor pe care le experimentăm iarna, dar și circulații care tind să aibă caracteristici de sezon cald. Pentru că se reconfigurează toate sistemele dinspre iarnă spre vară. Așa că fluctuațiile sunt normale, este un anotimp în care cicloni mediteraneeni ca acesta, care a adus impactul acesta, sunt mai frecvenți. 

Ce avem acum în mod mai deosebit este intensitatea ciclonului mediteranean și traiectoria lui. Este o traiectorie care l-a adus de pe Mediterană pe vestul Mării Negre. Acolo s-a realimentat cu umiditate, de unde și cantitățile foarte mari de precipitații sub formă de ninsoare dar și sub formă de ploaie.  

Citește și: Ninsorile puternice se mută în centrul țării! Elena Mateescu, directorul ANM: ”Este important de știut!”

În același timp, fiind foarte puternic, a tras cu putere aerul rece dinspre zonele arctice, împingând aerul cald, pentru că ciclonii mediteraneeni, în general ciclonii extratropicali, funcționează pe baza acestui contrast termic. Și înainte de asta am avut o perioadă cu temperaturi foarte ridicate. 

Lucrurile se pot explica, dar, într-adevăr, impactul este foarte mare și pentru că am avut caracteristici specifice, această realimentare pe Marea Neagră, am avut contraste termice puternice și o așezare a presiunii atmosferice la latitudini mai înalte pe continent care i-a determinat această traiectorie și care a făcut să se poziționeze față de țara noastră cu impact deosebit în Moldova”, a explicat climatologul la Antena 3 CNN.  

De asemenea, Roxana Bojariu a anunțat și cum va fi vremea în perioada următoare, inclusiv de Paște.  

”Va mai fi frig sâmbătă, de duminică începe să se încălzească, și săptămâna următoare vom mai avea ploi însemnate cantitativ, mai ales în prima parte., în majoritatea țării.  

Spre sfârșitul săptămânii și de Paște sperăm la temperaturi mai generoase, 17,18, chiar 19 grade Celsius”, a mai spus ea.  

×
Subiecte în articol: Roxana Bojariu
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close