Antena 3 CNN Meteo Viscol puternic şi pericol de avalanşe la munte. Zăpada ajunge la 1-2 metri

Viscol puternic şi pericol de avalanşe la munte. Zăpada ajunge la 1-2 metri

Salvamontiştii din judeţul Hunedoara atrag atenţia, joi, asupra pericolului din masivele Retezat, Parâng şi Straja, unde, la altitudini mari, vântul bate cu aproape 100 de km/h şi viscoleşte zăpada, existând şi riscul de avalanşă în zonele cu înclinaţie mare.

Viscol puternic şi pericol de avalanşe la munte. Zăpada ajunge la 1-2 metri
Sursa foto: pexels.com/ mark soetebier
de Silvia Preda    |    02 Feb 2023   •   20:07

"La altitudini mari este viscol şi un viscol foarte puternic, cu o viteză a vântului de 90-100 de km/h. Odată cu viscolul şi ninsoarea, orice traseu din Retezat, Parâng sau Straja este inabordabil. Vizibilitatea este foarte scăzută, ninge abundent, iar zăpada este mare şi instabilă", a declarat, pentru Agerpres, şeful Serviciului Public Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.

El a arătat că pe pantele cu înclinaţie mare este prezent şi riscul de avalanşă, deoarece zăpada a fost purtată de viscol şi nu s-a consolidat cu vechiul strat de ninsoare.

"În Retezat, Parâng, Retezatul Mic, Oslea, Straja, la peste 1.300 de metri altitudine, s-a depus un strat consistent de zăpadă, care nu s-a legat de cel vechi. Există risc de avalanşă acolo unde zăpada este depusă în cantităţi mari, pe suprafeţele înclinate", a explicat Bodean.

Prognoza pe următoarele zile estimează că vremea va fi friguroasă şi că vor continua să cadă precipitaţii sub formă de ninsoare. 

Citeşte şi: Un nou val de aer polar loveşte România! Ce zone din ţară vor avea cele mai scăzute temperaturi | ANM, prognoza meteo actualizată

Un nou val de aer polar se apropie de țara noastră. ANM anunţă ce zone vor avea temperaturile cele mai scăzute.

"Nopțile vor deveni geroase în jumătatea de vest a teritoriului, în mod deosebit și pe arii mai restrânse în rest.

Mâine și chiar și sâmbătă vorbim de temperaturi totuși plăcute pentru această perioadă, temperaturi maxime ce vor mai atinge valori de 7-8 grade în partea de sud a teritoriului", transmite ANM.
 

×
Subiecte în articol: avalanse munte zapada viscol
Parteneri
CFR Călători: ”Duminică, transportul feroviar trece la ora de vară”
x close