Antena 3 CNN High Tech Mărul otrăvit. Invulnerabilitatea produselor Apple, pusă la îndoială

Mărul otrăvit. Invulnerabilitatea produselor Apple, pusă la îndoială

Mărul otrăvit. Invulnerabilitatea produselor Apple, pusă la îndoială
de Andrei Ştefănescu    |    24 Mai 2011   •   13:22

În ultimele zile întreaga comunitate APPLE a fost surprinsă de apariţia unui virus care afectează un numar mare de utilizatori. Atât forumurile APPLE cât şi liniile telefonice ale companiei au fost asaltate cu întrebări legate de acest virus.

Să fie oare acesta sfârşitul mitului invulnerabilităţii produselor APPLE? Oarecum. Sau poate că nu.

Despre ce virus este vorba şi cum se răspândeşte? “Produsul” se numeşte MAC DEFENDER şi este un fals antivirus.
 
Pentru a ajunge pe sistemul utilizatorului acesta trebuie să introducă parola de administrator. Din păcate mulţi introduc această parola de câte ori le este cerută fără să analizeze cauza sau potenţialul efect.

Scopul virusului? Unul cât se poate de simplu: banii. După ce utilizatorul este asaltat cu informaţii legate de numărul mare de viruşi pe care “antivirusul” i-a detectat, îi sunt solicitate informaţiile de pe cartea de credit. Indiferent ce informaţii sunt introduse, acestea sunt refuzate. Cu puţin “noroc” utilizatorul are 4-5 cărţi de credit care ajung în mâna autorului virusului.



De ce am spus că acesta nu este sfârşitul mitului invulnerabilităţii produselor APPLE? Pentru că sistemul solicită parola înainte de a fi instalat. Este imposibil ca acest virus să se răspândească într-o companie deoarece acolo utilizatorul nu va deţine o parolă de administrator, iar persoana care deţine această parolă are şi cunostinţele IT necesare. Pentru a face o paralelă cu viaţa reală, nu putem spune că un seif nu este sigur dacă cineva reuşeşte să fure ceva din el după ce noi i-am deschis uşa.

Cu toate că nici de această dată securitatea nu a fost cu adevărat compromisă, mitul securităţii APPLE rămâne exact atât: un mit. Cu siguranţă într-o zi veţi citi un articol intitulat “Virusul X comprimite securitatea sistemelor Apple”. Până atunci fiţi vigilenţi şi totul va fi bine.

×
Subiecte în articol: Apple virus
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close