Antena 3 CNN Politică Boc: Vom avea unicameral în 2012. Noul sistem, dependent de votul a două treimi din aleşi

Boc: Vom avea unicameral în 2012. Noul sistem, dependent de votul a două treimi din aleşi

Boc: Vom avea unicameral în 2012. Noul sistem, dependent de votul a două treimi din aleşi
Sursa foto: Emil Boc
02 Feb 2010   •   15:49

Premierul Emil Boc crede că, în 2012, românii vor vota pentru reprezentanţii unui Parlament unicameral. Premierul Emil Boc a declarat, marţi, la Radio România Actualităţi, că prioritatea revizurii Constituţiei vine direct de la români, şi nu este doar o propunere a Guvernului adresată Parlamentului.

Poziţia sa publică contravine însă asigurărilor liniştitoare adresate propriilor parlamentari. Potrivit unor surse democrat-liberale, la ultimele consultări avute cu deputaţii şi senatorii PDL, Boc le-ar fi garantat că sistemul bicameral va fi prezervat şi la alegerile din 2012. Potrivit surselor citate, liderul PDL mizează pe faptul că adoptarea unicameralismului are nevoie de votul a două treimi din plenul reunit al Parlamentului, deoarece presupune revizuirea Constituţiei. În condiţiile în care atât PSD, cât şi PNL se opun adoptării în regimde urgenţă a prevederilor ultimului referendum naţional, este de presupus că sprijinul pentru unicameralism nu va materializa prea curând. Astfel, Senatul va putea apuca anul 2012.

Până în prezent, PD-L a depus solicitarea pentru înfiinţarea comisiei parlamentare pentru revizuirea Constituţiei, însă nu a dat semne că s-ar lupta pentru impunerea acestei propuneri. Biroul camerei Deputaţilor a respins cererea PD-L, pe motiv că este "prost fundamentată", iar democrat-liberalii nu s-au grăbit să revină cu o altă solicitare.

Cu toate acestea, premierul este optimist şi prognozează că, la alegerile parlamentare din 2012, românii vor vota pentru un Parlament unicameral. "Parlament unicameral vom avea în 2012. Actualul parlament îşi continuă activitatea până la sfârşitul mandatului, potrivit principiului neretroactivităţii legii, numai că legea trebuie făcută de acum înainte. Trebuie să ne gândim cum să facem să realizăm acest lucru încă de pe acum", a arătat Boc.

Boc a mai remarcat că votul uninominal este un progres pentru democraţie, dar legea care priveşte această lege poate suferi îmbunătăţiri. Premierul a reiterat faptul că este inadmisibil ca oameni care au câştigat un colegiu electoral să nu meargă în Parlament, iar candidaţi plasaţi pe locurile doi sau trei, să primească mandate parlamentare "printr-o şmecherie electorală".
"Modificarea legii electorale se poate face mult mai uşor. Trebuie să continuăm procesul de modificare a votului uninominal. Avem un număr prea mare de parlamentari faţă de numărul locuitorilor. Nu trebuie să mai permitem celor de pe locul doi sau trei să intre în locul celui de pe locul întâi. Cel care este preferat de cetăţeni să meargă în Parlament ", a apreciatBoc.

El a susţinut că electoratul nu ar vota un text revizuit al Constituţiei care să prevadă Parlament unicameral şi un număr redus al parlamentarilor cu o majoritate asemănătoare celei de la referendumul din noiembrie 2009.

"Haideţi să facem lucrurile în concordanţă cu ceea ce vor românii. Altfel, cetăţenii se vor întreba de ce să meargă la vot dacă politicienii au altă agendă. Dacă noi nu ne ţinem de cuvânt, pierde democraţia, care nu poate funcţiona fără sprijinul poporului. Nu voi mai putea da faţă cu vreun român, în 2012, dacă nu se va face acest lucru. Altfel, oamenii se vor gândi la un alt sistem politic", a afirmat primul-ministru.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Emil Boc
Parteneri
Vremea se încălzeşte în toată ţara. ANM, prognoza meteo actualizată
x close