Antena 3 CNN Politică Bugetele ministerelor, aprobate de Parlament după dezbateri acide

Bugetele ministerelor, aprobate de Parlament după dezbateri acide

Bugetele ministerelor, aprobate de Parlament după dezbateri acide
Sursa foto: Parlamentul Romaniei
20 Feb 2009   •   15:40

Parlamentarii au reuşit să aprobe bugetele ministerelor. Au avut nevoie de trei zile şi jumătate ca să ajungă până aici şi şi-au propus să lucreze din nou până la noapte, în speranţa că vor termina. Au fost mii de amendamente depuse de parlamentari, de la cele pentru organizarea unor festivaluri, la extinderea unor biblioteci. În premiera, vineri a fost aprobat unul dintre nenumăratele amendamente ale PNL-ului
Discuţiile din parlament asupra bugetului au început cu aceleaşi replici în contradictoriu legate procedură. Liberalii sunt iritaţi că sutele de amendamente propuse de ei au fost respinse în bloc de parlamentarii PSD şi PD-L. Democrat-liberalul Cristian Boureanu i-a acuzat pe liberali că modul în care au scris amendamentele la Legea Educaţiei trădează incompetenţă, rea voinţă şi sfidare la adresa romanilor.
Pentru deblocarea situaţiei a intervenit chiar ministrul Învăţământului, Ecaterina Andronescu. ?Daţi un buget şcolii! Nu cred că trebuie să facem scoli pentru primarii liberali sau pesedişti?, ?Vă implor să terminăm acest buget mai repede, ca banii să ajunga la şcoli, să fie timp pentru licitaţii şi să putem termina şcolile la 15 septembrie?, a spus ea. Ecaterina Andronescu este de părere că amendamentele liberalilor nu au nicio legatură cu realitatea din şcolile româneşti.
Replica a venit de la fostul premier, Călin Popescu Tăriceanu, care s-a folosit de citate celebre. ?Vreau însa, doamnă ministru, să va informez (...) peste 1,2 miliarde lei au fost disponibilizate de Ministerul de Finanţe pentru Învăţământ. Din păcate, o serie de inspectori şcolari nu au deblocat aceşti bani. Şi noi vrem ca acest buget să treacă repede?. ?Eu stiu că am dreptate şi tu nu ai dreptate. Dar pentru dreptul tău de a nu avea dreptate, sunt gata sa mor!? a adăugat Tăriceanu.
Ironiile între parlamentarii opoziţiei şi cei ai puterii au continuat. Deputatul PDL, Octavian Bot, a dat conotaţii sexuale cuvântului poziţie, care desemna poziţia din raport la care se refereau vorbitorii de la tribuna Parlamentului: ?După numărul de poziţii propus de PNL, Kama Sutra era o lectură mai potrivită?.
După ore de dezbateri, Camera Deputaţilor şi Senatul a adoptat cu 203 voturi ?pentru? şi 57 ?împotrivă?, bugetul Ministerului Educaţiei şi Cercetării. Au fost acceptate doar amendamentele adoptate cuprinse în raportul comisiilor de buget.
Antena 3

×
Subiecte în articol: Parlamentul Romaniei
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close