Antena 3 CNN Politică Buzunarul lui Verestoy împovărat de responsabilităţile de ales: senatorul UDMR propune triplarea sumei forfetare

Buzunarul lui Verestoy împovărat de responsabilităţile de ales: senatorul UDMR propune triplarea sumei forfetare

Buzunarul lui Verestoy împovărat de responsabilităţile de ales: senatorul UDMR propune triplarea sumei forfetare
Sursa foto: Verestoy Attila
19 Mar 2009   •   15:15

Efort de trei ori mare, probleme de trei ori mai multe, egal sumă forfetară triplată de la 10.000 la 30.000 de lei. Autorul acestei logici deductive este senatorul UDMR Verestoy Attila care a solicitat conducerii Senatului majorarea sumei forfetare pe care aleşii camerei superioare o primesc pentru funcţionarea birourilor parlamentare din circumscripţiile în care au fost votaţi.

În prezent, suma forfetară acordată unui parlamentar ajunge la puţin peste 10.000 de lei. Conform stenogramei şedinţei din 17 martie a Biroului Permanent, senatorii ar merita o diurnă mult mai consistentă decât omologii lor de la Camera Deputaţilor de vreme ce un senator reprezintă problemele unui bazin electoral mult mai larg decât cel care îl trimite pe un deputat în Parlament.
"Trebuie să asigurăm senatorilor o sumă forfetară puţin mai mare decât a domnului deputat care are o treime din localităţi, o treime din probleme şi, cum să spun, o eficienţă de 3 ori mai mare în a menţine şi a câştiga mandatul la viitoarele alegeri", a explicat chestorul Attila Verestoy, colegilor săi din Biroul Permanent ale Senatului.
Senatorul Uniunii a arătat că în condiţiile noului sistem de vot uninominal, senatorul este nevoit să cheltuie mai mulţi bani pe birouri în circusmcripţii şi pe deplasări pentru a fi la curent şi a încerca să soluţioneze problemele propriului electorat.
"În situaţia actuală se impun a se deschide mai multe birouri, care trebuie susţinute, unde există personal, unde există cheltuieli şi, credeţi-mă, aceste lucruri, aşa cum s-a spus, se pot face pe surse proprii ? şi aici cred că vorbesc avizat ? dar aceasta nu este echitabil faţă de ceilalţi colegi care n-o pot face", a susţinut senatorul.
Verestoy a lăsat să se înţeleagă că eficienţa activităţii unui senator merge mână în mână cu efortul financiar depus.
"Când este vorba de responsabilităţi, atunci este din nou mai mare şi când ? cum să spun ? cineva ia răspunderea politică pentru insuccese sau ineficienţă sau lucrurile care nu merg, atunci, credeţi-mă, iarăşi suntem în faţă", a mai spus Verestoy Attila.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană nu a dat însă curs solicitării senatorului UDMR, apreciind că nu există un cadrul pozitiv pentru o aseemenea modificare a cuantumului sumei forfetare.
"O chestiune legată de cuantumul sumei forfetare care este altă discuţie şi care trebuie preluată la momentul potrivit, când vor fi condiţii ceva mai pozitive", a conchis Mircea Geoană.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Senat deplasari cheltuieli
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close