Antena 3 CNN Politică Certuri în comisia juridică pe legea ANI. Opoziţia a cerut amânare: Nu poate fi făcută din mers, pe picior

Certuri în comisia juridică pe legea ANI. Opoziţia a cerut amânare: Nu poate fi făcută din mers, pe picior

Certuri în comisia juridică pe legea ANI. Opoziţia a cerut amânare: Nu poate fi făcută din mers, pe picior
Sursa foto: Camera Deputaþilor
28 Apr 2010   •   12:08

Deputaţii PSD şi PNL din Comisia juridică au încercat miercuri, să obţină votul reprezentanţilor Puterii pentru amânarea cu 48 de ore a discutării proiectului Guvernului pentru noua lege a ANI, ei reclamând lipsa de timp necesară pentru a putea formula şi dezbatere amendamente. Propunerea, formulată de deputatul PNL Tudor Chiuariu, a fost însă respinsă prin vot de către membrii majorităţii parlamentare.
Chiuariu a amintit că, potrivit Deciziei 928/2006 a CE, România s-a obligat să înfiinţeze o "agenţie pentru integritate cu responsabilităţi în domeniul verificării patrimoniului, al incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese potenţiale, precum şi cu capacitatea de a adopta decizii obligatorii care să poată duce la aplicarea unor sancţiuni disuasive", dar a reclamat faptul că proiectul propus de Guvern nu menţionează nicio atribuţie în sensul adoptării unor decizii obligatorii, iar sancţiunile nu sunt descurajante, nefiind precizate.
"Dacă eu plec din această sală e din buna credinţă de care daţi dovadă. Eu solicit o amânare a discuţiilor şi nu cer să amânăm sine die, ci într-un termen scurt care să ne dea posibilitatea să formulăm nişte amendamente", a spus liberalul.
Propunerea deputatului PNL a fost susţinut de deputatul PSD Florina Jipa care a subliniat că "în afară de Macovei absolut nimeni nu şi-a dorit această Lege ANI pentru că nu există niciunde această agenţie, celelalte state având o secţie în cadrul Curţii de Conturi care se ocupă de verificarea averilor demnitarilor".
"Eu zic că nu putem să o facem din mers, pe picior, daţi-ne timp să putem să studiem, să facem amendamente. Am citit-o şi eu, văd ce carenţe are. Nu putem să aducem din mers îmbunătăţiri şi să iasă o lege ca lumea. Dacă mergem în stitul acesta, va ieşi ceva de care ne va fi jenă", a declarat Jipa.
Preşedintele Comisiei juridice, Daniel Buda (PDL), a venit cu o soluţie de compromis, amânarea discuţiei până joi dimineaţă. Propunerea sa a fost respinsă de liberali, care au solicitat măcar 48 de ore pentru formularea de amendamente.
Iniţial, Buda a fost de acord cu propunerea, precizând că, în cazul adoptării acestei solicitări, se va adresa Biroului Permanent pentru a cere o şedinţă pentru ziua de vineri.
Deputaţii opoziţiei s-au arătat însă nervoşi la adresa Guvernhului pe care l-au acuzat că tratează parlamentul ca pe o ?anexă?. Ei s-au declarat umiliţi deoarece au fost convocaţi prea repede şi nu au avut timp pentru amendamente.
"Trebuia să venim cu o iniţiativă parlamentară, pentru că iniţiativa Guvernului e proastă şi nu se fac corelări. La acest proiect s-a lucrat pompieristic şi nu corespunde realităţilor acestui moment. Dorim o Lege a ANI funcţională şi în concordanţă cu decizia CC", a spus vicepreşedintele Comisiei juridice Florin Iordache (PSD).
"Remarc şi eu că sunt mai multe premise să facem o lege rapidă şi proastă, deşi puteam să primim proiectul de luni, l-am primit doar ieri (marţi - n.r.) după-amiază", i-a cântat în strună Chiuariu, în timp ce liberalul Ciprian Dobre invoca faptul că decizia CC nu e publicată în Monitorul Oficial pentru a cere întruperare lucrărilor în comisie pe legea ANI propusă de Guvern.
"E împotriva oricărei legi să discutăm pe nişte speculaţii. Nu vreau să ne transformăm în amatori, la fel ca taifasul şi la cafeaua de la Cotroceni şi să discutăm pe speculaţii. Eu vă solicit să reprogramaţi şedinţa pe acest act până la publicarea actului în Monitorul Oficial. E ca şi cum am discuta despre o instituţie care încă nu există şi sper ca şi colegii să fie de acord cu mine. PNL îşi doreşte un control al averii demnitarilor în conformitate cu Constituţia şi legile europene", a spus Dobre.
Reprezentanţii puterii au susţinut în cor că nepublicarea deciziei CC nu împiedică dezbaterea, având în vedere că hotărârea a fost publicată şi se cunosc articolele neconstituţionale. În curajat, Buda a renunţat să mai suspende lucrările până vineri referindu-se la un "oarecare consens politic privind demararea dezbaterilor".
"Eu desprind un consens de a intra în dezbateri. Vă promit că va trena calitatea asupra acestui proiect de lege", a spus Buda.
Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close