Antena 3 CNN Politică Cine sunt politicienii de top ai României care ar putea scăpa de dosarele penale

Cine sunt politicienii de top ai României care ar putea scăpa de dosarele penale

Cine sunt politicienii de top ai României care ar putea scăpa de dosarele penale
10 Mar 2016   •   12:20

Decizia Curţii Constituţionale prin care probe obţinute cu ajutorul interceptărilor SRI sunt declarate nelegale i-ar putea face scăpaţi de dosare penale pe mulţi dintre politicienii de top ai României. 

Printre cei care ar putea răsufla uşuraţi că scapă de procurorii anticorupţie sunt actualul preşedinte PSD, Liviu Dragnea, fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, fostul ministru Dan Şova dar şi deputaţii Mădălin Voicu, Nicolae Păun şi Sebastian Ghiţă. 

Liviu Dragnea
Actualul preşedintele PSD este acuzat că la referendumul din 2012 ar fi coordonat un sistem informatic prin care a transmis ordine către activiştii de partid pentru a scoate cetăţenii la vot prin mijloace interzise de lege.

Liviu-Nicolae Dragnea: Băi, am înţeles, dar organizaţi-vă să mi-i aduceţi pe toţi la vot, băi! Îi legaţi, îi luaţi în braţe.

Boboc Valentin Gabriel: Asta le facem, batem din uşă în uşă! Din uşă în uşă am luat-o pe toate străzile!

Liviu-Nicolae Dragnea: Luaţi-i, mă, rugaţi-i frumos. Dar e toată lumea împânzită în oraş?

Boboc Valentin Gabriel: Da, şefu', toţi îi am peste tot.
Sursa: DNA

Hrebenciuc și Șova
Pe interceptări telefonice şi ambientale se bazează şi dosarul instrumentat fostului vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc. Acesta, împreună cu Dan Şova, ar fi încercat să creeze o lege de amnistiere şi graţiere la doar câteva zile după ce a fost pus sub acuzare în dosarul retocedărilor ilegale de păduri.

Viorel Hrebenciuc: Acuma îţi spun cinstit, cu toată chestiunea, va trebui să facem într-un fel cu amnistia. Uite şi tu, mă, că.

Dan Şova: Amnistie şi graţiere obligatoriu!

Viorel Hrebenciuc: Pe cuvânt îţi spun, Dane, şi tu să le spui la partid asta.

Dan Şova: Da, da.

Viorel Hrebenciuc: Deci, automat, suntem beliţi.

În schimbul sprijinului, Dan Şova ar fi fost susţinut de Viorel Hrebenciuc pentru a prelua conducerea partidului, dacă Victor Ponta ajungea preşedintele României, arată tot incerceptările din dosar.

Dan Şova: În legătură cu epoca post Victor, toată lumea cu care am vorbit, toată lumea merge cu mine. Nu îl vor pe Liviu în primul rând.

Viorel Hrebenciuc: Hai să-ţi spun o chestiune: o să fii preşedinte.
Sursa: DNA

Mădălin Voicu și Nicolae Păun
Interceptările sunt folosite şi în dosarele deputaţilor Nicolae Păun şi Mădălin Voicu. Aşa au aflat procurorii cum îi înjură deputatul Păun.

Nicolae Păun: Bag cuţitul în procurori şi mă (...) pe ei.
Sursa: DNA

Sebastian Ghiță
Documentele DNA arată că tot cu sprijinul SRI au fost instrumentate şi dosarele penale ale lui Sebastian Ghiţă. Într-unul dintre ele, deputatul este acuzat că a exercitat presiuni asupra fostului şef de la Hidro Prahova

Pantea Dumitru: Alo, da!

Sebastian Ghiță: Domnu' Pantea, bună ziua!

Pantea Dumitru: Bună ziua! Vă salut domnu' Ghiță!

Sebastian Ghiță: Îmi daţi voie să trimit doi domni la dumneavoastră să discutaţi dumneavoastră părinteşte cu ei, să-i învăţaţi cum să facă cel mai bine? Vă rog eu mult, mult de tot!
Sursa: DNA

În toate dosarele instrumentate de DNA, procurorii s-au bazat pe probe obţinute prin supraveghere tehnică atît de la Serviciul Român de Informaţii dar şi de alte organe specializate ale statului. 

Curtea Constituţională a decis că SRI nu e organ de cercetare penală şi nu poate face interceptări în dosarele aflate pe rolul instanţelor.

Decizia luată de CCR afectează deja o parte din dosarele care sunt în judecată şi care sunt bazate pe interceptări.

Judecătorii CCR spun că decizia nu se va aplica în cazul dosarele soluţionate pâna acum, dar că va produce efecte în cazul celor aflate pe rolul instanţelor de judecată.

Citiți și Șeful CCR, Augustin Zegrean: Nimeni nu va scăpa nepedepsit

CCR: SRI ARE ATRIBUŢII ÎN DOMENIUL SIGURANŢEI NAŢIONALE

Astfel, în afara Serviciului Român de Informaţii, care are atribuţii exclusiv în domeniul siguranţei naţionale, neavând atribuţii de cercetare penală, există şi alte servicii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, precum şi o multitudine de organe specializate ale statului cu atribuţii în varii domenii.
Sursă: motivare CCR

Preşedintele Curţii Constituţionale a precizat că interceptările de până acum nu au fost abuzive, dar pot fi declarate ilegale dacă se face cerere de revizuire în proces.

”Numai cel în dosarul căruia s-a pronunțat se poate face revizuire sau excepție de neconstituționalitate, restul nu mai pot face. Și alea de pe vremea lui Decebal pot fi revizuite”, a spus Zegrean.

Practic, interceptările ar putea fi excluse din dosarele aflate în instanţă, iar procurorii trebuie să găsească alte probe pentru a demonstra faptele de care sunt acuzaţi inculpaţii.

DNA şi DIICOT au anunţat că vor face în continuare interceptări, dar că au nevoie de bani şi de oameni. Mulţi bani, cam 30 de milioane de euro şi câteva sute de oameni care ar urma să vină din rândul poliţiştilor.

Chiar şi Raluca Prună declara acum ceva vreme că se gândeşte la înfiinţarea unui departament la Ministerul Justiţiei, care să se ocupe de interceptări. Kovesi spune însă că şi dacă DNA va primi 10 milioane de euro, problema interceptărilor va dura câteva luni.


ÎN CE DOSARE SE APLICĂ DECIZIA CCR

- proceselor aflate în lucru şi în instanţă
- dosarelor cu decizie definitivă dacă s-a ridicat deja o excepţie de neconstituţionalitate


ÎN CE DOSARE NU SE APLICĂ

- dosare în care care au fost pronunţate soluţii definitive

Citiți și Cine sunt infractorii celebri care ar putea scăpa de dosare, în baza deciziei CCR

Ce primari mai pot scăpa, după decizia CCR. Dosarele, aruncate în aer

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close