Antena 3 CNN Politică Cine este Victor Negrescu, noua propunere a României pentru funcția de comisar european

Cine este Victor Negrescu, noua propunere a României pentru funcția de comisar european

Cine este Victor Negrescu, noua propunere a României pentru funcția de comisar european
Sursa foto: Foto: Victor Negrescu/Facebook
29 Oct 2019   •   15:00

Victor Negrescu, noua propunere a Guvernului Dăncilă pentru funcția de comisar european din partea României, a fost ministru delegat pentru Afaceri Europene de la 27 iunie 2017 până în noiembrie 2018, când și-a dat demisia din Guvernul Dăncilă cu mai puțin de două luni înainte ca România să preia președinția rotativă a UE. 

De asemenea, Victor Negrescu a făcut parte şi din Cabinetul Mihai Tudose.

Victor Negrescu s-a născut la 17 august 1985 şi a urmat studiile preuniversitare în Belgia şi Franţa. În anul 2008 a absolvit Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii Bucureşti, iar titlul de master în afaceri europene l-a obţinut doi ani mai tâziu, la Institut d'études politiques şi Université Pierre-Mendès-France, Grenoble, Franţa. În 2011, a devenit doctor în ştiinţe politice la SNSPA, numărându-se printre cadrele universitare ale acestei instituţii din 2012.

Victor Negrescu, în politică de la 17 ani

Victor Negrescu s-a implicat în politică de la 17 ani, mai întâi ca simpatizant al Partidului Socialist din Franţa, apoi ca membru al PSD. Victor Negrescu a fost consilier al secretarului Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor şi vicepreşedintelui Comisiei de Afaceri Legale din Parlamentul European, Titus Corlăţean, dar şi în calitate de consilier la Ministerul Energiei.

Din anul 2007, el a coordonat activitatea PES Activists în România. În mai 2014, a fost ales europarlamentar pe listele PSD. La Congresul PSD din 2015 a fost ales vicepreşedinte al partidului.

Victor Negrescu a activat în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European şi a fost membru în Comisia pentru bugete, Comisia Juridică și Comisia pentru Industrie, cercetare și energie.

În descrierea de pe pagina sa de Facebook se arată că Victor Negrescu este primul europarlamentar român care a introdus în dezbatere și obținut aprobarea pentru un Proiect Pilot – Accesul la Sănătate pentru persoanele din mediu rural, în valoare de 1 milion de euro, destinat să îmbunătățească accesul la servicii de sănătate de calitate pentru persoanele care trăiesc în sate și în miciile orașe. În total, europarlamentarul român a obținut proiecte pilot și acțiuni pregătitoare pentru România în valoare de 9,3 milioane de euro. Dintre acestea, 4 milioane vizează în mod direct și exclusiv industria și cercetarea românească, iar 7,3 milioane de euro sunt axate pe dezvoltarea sectorului digital (IT&C).

De altfel accesarea fondurilor europene a fost permanent o prioritate pentru Victor Negrescu, care a realizat primul portal de informare privind granturile disponibile la nivelul Comisiei Europene. Platforma GranturiEuropene.ro permite oricărui potențial beneficiar din România să afle mai multe despre cele aproximativ 24 de miliarde de euro accesibile prin competițiile și apelurile de proiecte organizate la nivel european.

Petiția „România merită mai mult”, din Parlamentul European

Activ apărător al drepturilor românilor în străinătate, Victor Negrescu a depus la Parlamentul European petiția „România merită mai mult” semnată de peste 20.000 de români prin care se solicită drepturi egale pentru români la nivel european și se condamnă discriminările la care sunt supuși românii în mai multe state europene.

Declarația de avere

În 2018, Victor Negrescu scria, în declarația sa de avere, că deține un apartament în Bucureşti și mai multe conturi la bancă, dintre care acela cu cea mai mare valoare este de 50.433,47 euro.

În ultimul an fiscal încheiat, raportat la anul 2018, Negrescu a obţinut următoarele venituri din salarii: 66.431,95 de euro ca membru/deputat al Parlamentului European, 10.368 lei în calitate de cadru universitar la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative, 1.936 de lei în calitate de cadru universitar la Universitatea Creştină Dimitrie Cantemir, 65.226 lei ca ministru delegat pentru Afaceri Europene, relevă declaraţia de avere.

Potrivit acesteia, la venituri din alte surse sunt trecuţi 60.798,78 euro - cheltuieli aferente cabinetului, cheltuieli de transport şi deconturi profesionale în calitatea sa de membru/deputat al Parlamentului European şi 27.676,19 lei - diurnă, cheltuieli de cazare, sursa venitului fiind Ministerul Afacerilor Externe.

×
Subiecte în articol: victor negrescu
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close