Situaţie incredibilă legată de salariile de mii de euro pe care le câştigă primii oameni în stat, în urma unei ordonanţe semnate de Gabriel Oprea pe când era premier interimar şi păstrate în vigoare de cabinetul Cioloş.
Ordonanţa a fost respinsă de Senat încă de la jumătatea lui noiembrie, dar la Camera Deputaţilor, decizională, nu s-a dat un vot de atunci. Şi aşa, preşedintele, premierul, miniştrii sau şefii serviciilor secrete câştigă în continuare salarii de peste 4000 de euro pe lună. Asta deşi, atrage atenţia un senator PSD, guvernul tehnocrat ar putea remedia urgent situaţia.
Astfel, premierul Dacian Cioloș este somat să taie indemnizațiile de lux ale demnitarilor, după ce au crescut cu 70% salariile angajaților Guvernului și Președinției, de la 1 august.
Senatorul PSD Șerban Nicolae a declarat luni, la Antena 3, că l-a căutat în urmă cu o săptămână premier, pentru a-i cere emiterea unei ordonanțe care să abroge OUG privind majorarea indemnizațiilor demnitarilor, însă nu l-a găsit pe șeful Guvernului.
”În urmă cu o săptămână, v-am căutat telefonic, la cabinet. Pe o temă de interes public, ca senator. Nu ştiu dacă vi s-a spus. M-am prezentat şi am lăsat numărul de telefon. Nu mai este cazul să aştept.
Vă solicit emiterea unei ordonanțe prin care să abrogați Ordonanța Guvernului nr. 14/2015, care a majorat indemnizațiile unor demnitari. Sunt multe motivele pentru care O.G. nr 14/2015 nu trebuia emisă vreodată. Senatul, ca primă Cameră sesizată, a adoptat legea pentru respingerea O.G.14/2015, cei în cauză urmând ca, de la data intrării acesteia în vigoare, să revină la indemnizațiile anterioare. Procedura legislativă este pe rolul Camerei Deputaților şi nu va putea fi finalizată mai devreme de jumătatea lunii februarie, după reluarea sesiunii parlamentare ordinare.
Nu există niciun motiv rezonabil, niciun interes legitim şi nicio justificare morală pentru a aştepta. Există, însă, toate argumentele pentru a abroga urgent O.G. nr. 14/2015, astfel încăt, de la 1 ianuarie 2016, indemnizațiile vizate să revină la cuantumurile anterioare. E legal, legitim şi moral să faceți aşa ceva. Şi urgent. Şi să ştiți că aveați toate condițiile pentru a fixa salariul minim la 1.200 lei, de la 1 ianuarie 2016. E bine să aveți încredere în țara pe care o guvernați”, a scris, pe 30 decembrie 2015, senatorul PSD Șerban Nicolae, pe pagina sa de Facebook.