Circ în Parlamentul European. Preşedintele i-a tăiat microfonul Monicăi Macovei

de L.D.    |    12 Sep 2012   •   20:24
Circ în Parlamentul European. Preşedintele i-a tăiat microfonul Monicăi Macovei Foto: Mediafax
Europarlamentarul PDL Monica Macovei a declarat, în plenul PE, că UE trebuie să apere procurorii români care cercetează fraudele de la referendum, estimate la 1,5 milioane de voturi, ea primind replica eurodeputatului PSD Corina Creţu, care a spus că scrutinul a fost declarat legal de către CC, scrie Mediafax.
   
"Procurorii cercetează fraude la referendum, sunt în lucru peste 500 de dosare. În unul din dosare sunt alegaţii de 1,5 milioane de voturi fraudate, iar procurorul general a declarat că sunt indicii de fraudă între 5%, 10% şi 15% (...) Trebuie menţinute aceste dosare şi apăraţi procurorii pentru că se încearcă îndepărtarea lor. Fraudarea unui vot este forma de corupţie cea mai urâtă pentru că este împotriva poporului", a declarat Macovei.
   
De asemenea, eurodeputatul PDL a afirmat că procurorii şi judecătorii români, sprijiniţi de UE şi înainte şi după aderare, au făcut şi dosare politicienilor. Ea a precizat că acestea nu sunt "dosare politice" pentru că sunt cercetaţi politicieni de ambele părţi, iar "tot ce s-a întâmplat în România în ultimele luni a fost pentru oprirea acestor anchete şi luarea justiţiei captivă în curtea unor partide politice".

Deşi ameninţată că i se va tăia microfonul, Macovei nu s-a abţinut. "Cifra de 1,5 milioane apare într-un singur dosar, cel al lui Liviu Dragnea, şi este din presă, iar cifra până la 15% fraudă este din declaraţiile procurorului-şef, pe care vor să îl dea afară", a replicat Macovei, înainte ca preşedintele de şedinţă să îşi ţină cuvântul...
   
Ea a primit replică din partea eurodeputatului PSD Victor Boştinaru, care a subliniat că afirmaţiile lui Macovei, care conţin date confidenţiale, reprezintă "dovada halucinantă a intervenţiei unui europarlamentar în treburile justiţiei". El a precizat că în luna mai CSM a acuzat-o pe Macovei de interferenţă în treburile justiţiei.
   
"Cifra de 1,5 milioane apare într-un singur dosar, cel al lui Liviu Dragnea, şi este din presă, iar cifra până la 15% fraudă este din declaraţiile procurorului-şef pe care vor să îl dea afară", a replicat Macovei.
   
De asemenea, eurodeputatul PSD Corina Creţu a subliniat că rezultatele referendumului din 29 iulie au fost declarate legale de către Curtea Constituţională, iar PDL, deşi a avut reprezentanţi în toate secţiile de vot, nu a făcut nicio plângere privind acuzaţiile de furt, acestea venind abia la trei săptămâni după referendum.
   
Creţu a ţinut să o acuze şi pe vicepreşedintele Comisiei Europene, Viviane Reding, că este "un aliat politic al preşedintelui Traian Băsescu" şi pentru că a criticat cele două ordonanţe de urgenţă ale Guvernului Ponta privind competenţele Curţii Constituţionale şi desfăşurarea referendumului, însă nu a intervenit şi în privinţa sutelor de ordonanţe abuzive ale fostei guvernări PDL.
   
Potrivit lui Creţu, Reding a dat dovadă astfel aplicarea unei duble măsuri.

x close