Antena 3 CNN Politică Consilierii plătesc pentru apetitul "turistic" al senatorilor. 50% din fondul de deplasări pe 2010, deja cheltuit

Consilierii plătesc pentru apetitul "turistic" al senatorilor. 50% din fondul de deplasări pe 2010, deja cheltuit

Consilierii plătesc pentru apetitul "turistic" al senatorilor. 50% din fondul de deplasări pe 2010, deja cheltuit
Sursa foto: Senat
14 Apr 2010   •   13:57

Conducerea Senatului este îngrijorată de modul rapid în care se topeşte bugetul alocat deplasărilor externe.Aşa cum aminteşte şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, deja 50% din banii de la bugetul pe acest domeniu pe acest an a fost cheltuit. Preşedintele comisiei de politică externă a Senatului, social-democratul Titus Corlăţean a găsit deja o soluţie: în statele unde România are reprezentare la nivel de ambasade sau consulate delegaţiile ar trebui formate doar din senatori şi nu şi din staff-ul de consilieri şi alţi funcţionari care însoţesc în mod obişnuit astfel de deplaări parlamentare. Astfel, prin sacrificarea staff-urilor de consilieri s-ar face mai multe economii pentru a se asigura pe viitor alte călătorii pentru senatorii dornici de plecări în delegaţii peste hotare.

În şedinţa de Bioru Permanent al Senatului din data de 7 aprilie, Corlăţean a arătat că deja propunerea sa a fost pusă în aplicare, o delegaţie trimisă la Chicago fiind exclusiv parlamentară, asistenţa urmând să fie dată prin Consulatul general din respectiva metropolă americană.

?Am avut o discuţie astăzi cu colegii din Comisia pentru politică externă, din toate grupurile parlamentare. Vom fi extrem de riguroşi în perioada următoare cu privire la oportunitatea pe fond, începând ? şi revenim la norma anterioară stabilită ? conduita cu o participare privilegiată, în sens pozitiv, parlamentar şi mai puţin staff acolo unde avem ambasadă, consulat general. Şi chiar să mai reducem din reuniuni, anumite chestiuni. Începând de la reuniunea de astăzi deja am pus în practică acest lucru, pentru că înţelegem dificultăţile de ordin bugetar? a comunicat şeful comisiei membrilor Biroului Permanent al Senatului.

La rândul său, preşedintele Mircea Geoană a remarcat că Senatul se află în acest domeniu deja într-o situaţie grea: peste jumătate din banii alocaţi pentru deplasările parlamentare în străinătate în acest an au fost deja cheltuiţi de către senatori. El a recomandat colegilor parlamentari mai multă reţinere în apetenţa pentru astfel de călătorii care riscă să epuizeze prea repede acest buget.

?Suntem într-o fază în care bugetul foarte mult diminuat pe 2010 ne-a condus la consumarea unei părţi importante a bugetului de deplasări externe. Deci suntem undeva la un consum de peste 50% din banii pe întregul an, în acest moment - nu ştiu dacă sunt incluse aceste acţiuni sau nu ? ceea ce va trebui să determine două tipuri de acţiuni: mai multă autoreţinere şi, evident, filtrul de oportunitate apăsat ceva mai abitir şi, în al doilea rând, să vedem dacă la rectificarea din mai, din câte înţeleg, vom putea, eventual, să punem umărul cu toţii pentru a avea resursele bugetare necesare pentru funcţionarea minimă a Senatului? a arătat Geoană.

În anul 2009, Senatul a alocat pentru deplasări interne suma de 7.000 mii lei, iar pentru deplasări în străinătate 3.340 mii lei. Cheltuielile de protocol sunt în valoare de 1.070 mii lei, iar fondul preşedintelui Senatului este în sumă de 250 mii lei.
Pentru anul 2010, Senatul şi-a aprobat un buget este mai mare decât cel iniţial al anului în curs cu maximum 8% , adică în sumă de 159.465 mii lei. 21.054 mii de lei reprezintă numai indemnizaţiile de delegare, 1.593 mii lei banii pentru deplasări interne şi alţi 10.400 mii pentru cele interne.

La începutul lunii februarie, presa a scris despre cei patru senatori şi şase deputaţi, printre care şi aleşi PD-L, care au făcut cerere să plece în Thailanda pentru a participa la Sesiunea de primăvară a Adunării Uniunii Interparlamentare GRUI. Parlamentarii au cerut suportarea cheltuielilor pentru opt nopţi, faţă de cele cinci care figurează în programul oficial al Sesiunii de primăvară a Adunării GRUI. Biroul Permanent al Senatului a aprobat atunci fără nici un fel de probleme deplasarea senatorilor PSD Ion Vasile şi Alexandru Mocanu, a senatorului PD-L Marian Rasaliu şi celui al PNL, Emilian Frâncu, dar şi a Cristinei Dumitrescu, care este secretar tehnic al GRUI (Grupul Român al Uniunii Interparlamentare), şi Luminiţei Teodorel -consilier în cadrul secretariatului tehnic al GRUI.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: senatori deplasari externe fonduri
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close