Antena 3 CNN Politică Consilierul lui Ponta: Se impunea anchetă penală după haosul din diaspora

Consilierul lui Ponta: Se impunea anchetă penală după haosul din diaspora

Consilierul lui Ponta: Se impunea anchetă penală după haosul din diaspora
Sursa foto: Foto: gov.ro
de M.Z.    |    20 Noi 2014   •   16:18
Gyorgy Frunda, consilier al premierului Victor Ponta, a declarat la RFI că se impunea urmărirea penală în cazul votului din diaspora, pentru că autorităţile române aveau obligaţia de a asigura secţii de votare pentru toţi cetăţenii români din străinatate. 
 
Întrebat dacă se impunea o astzfel de anchetă, Frunda a răspuns:
 
"Da, cred că da. Există o emotivitate deosebită din partea societăţii româneşti privind cetăţenii români care nu au putut vota în străinătate. Autorităţile româneşti, persoanele care conduc aceste autorităţi aveau obligaţia legală de a asigura condiţii de vot, teoretic, pentru toţi cei care se puteau prezenta la vot. Adevărul e că din cei peste trei milioane de cetăţeni români, care-şi au domiciliul în străinătate, până anul acesta niciodată nu s-au prezentat la urne mai mult de 150.000. 
 
Cu toate acestea, autorităţile române aveau obligaţia să ia măsuri ca să fie secţii de votare şi posibilităţi de votare pentru toţi cetăţenii, chiar dacă rămâneau secţii goale, chiar dacă se prezentau foarte puţini. Or dacă se făcea acest lucru şi condiţiile erau asigurate, vă dau în scris că oamenii nu mai ieşeau în stradă, nu mai era acea emulaţie împotriva Guvernului", a spus Frunda.

Tot joi, procurorul general al României a anunţat că alegerile prezidenţiale din România s-au soldat cu dosare penale. Nu mai puţin de şase dosare penale au fost deschise pentru votul din diaspora.

×
Parteneri
Horia Constantinescu a demisionat de la șefia ANPC
x close