Antena 3 CNN Politică Contre pe lustraţie. Anastase către PNL: Când conduceaţi Camera, aţi ţinut legea la sertar şi aţi acceptat lesa PSD

Contre pe lustraţie. Anastase către PNL: Când conduceaţi Camera, aţi ţinut legea la sertar şi aţi acceptat lesa PSD

Contre pe lustraţie. Anastase către PNL: Când conduceaţi Camera, aţi ţinut legea la sertar şi aţi acceptat lesa PSD
Sursa foto: Roberta Anastase
19 Mai 2010   •   12:59

Imputări şi reproşuri reciproce între reprezentanţii principalelor trei partide parlamentare la dezbaterea în plenul Camerei Deputaţilor a proiectului de lege al lustraţiei. Liberalii s-au grăbit să atace PDL şi pe preşedintele Traian Băsescu, sugerând că ar fi principalii responsabili pentru tergiversarea adoptării acestui proiect de lege. În replică, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase i-a acuzat că în legislatura trecută au ţinut legea la sertar şi au acceptat "lesa pusă de PSD".
"E foarte interesant un anumit lucru, faptul că anumiţi colegi, de la care recunosc că nu m-aş fi aşteptat, astăzi vin în plen şi ne acuză de faptul că a ajuns această lege în plen, astăzi. Domnule deputat, grupul parlamentar al PNL a avut preşedinţia acestei Camere prin Bogdan Olteanu şi această lege a fost ţinută într-un sertar, şi ştim de ce, pentru că aţi tăcut, aţi lăsat capul în jos şi aţi acceptat lesa pusă de PSD", a spus Anastase, adresându-i-se vicpreşdintelui grupului PNL, deputatul Eugen Nicolăescu.
Ea a făcut apel la parlamentari să-şi revină şi să-şi corijeze declaraţiile, iar "PDL şi PNL ca partide de dreapta trebuie să treacă această lege prin Parlament astăzi".
"Ştim cu toţii că e o lege târzie, dar e normal pentru a încheia o rană a trecutului, pentru a putea merge spre viitor, să adoptăm această lege. Stă de un număr de ani în Parlament şi niciodată nu am reuşit să o trecem de Comisia juridică şi niciodată nu am reuşit să o trecem de Biroul Permanent şi nici vorbă să ajungă în plenul Parlamentului", a spus Anastase.
Ea a relatat o discuţie avută cu preşedintele Comisiei juridice, deputatul PDL Daniel Buda, privind posibila lor apartenţă la fostele structuri politice comuniste.
"Ne-am uitat unul la celălalt şi l-am întrebat: ŤDaniel, tu ai fost în UTC?ť şi a zis: ŤN-am apucatť. Eu, una, aveam 13 ani şi jumătate la revoluţie, nici eu nu am fost membră a UTC", a spus preşedintele Camerei.
"Această scurtă istorie ne-a permis să fim liberi, să gândim liber şi să reuşim să aducem azi în plenul Parlamentului această lege", a adăugat Anastase.
Iniţiator al Legii lustraţiei, Eugen Nicolăescu afirmase în plen că, dacă punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara devenea lege, România era pe alt drum. El a cerut ca actul lustraţiei să depăşească "nivelul simbolic şi cel de vendetă politică", nefiind tardiv.
"Aş începe cu o întrebare poate retorică: Cui îi e frică de Lustraţie? Pe mulţi îi ştim, pe alţii îi arată cu degetul societatea civilă, iar alţii care se simt cu musca pe căciulă şi privesc partea plină a paharului, şi anume că textul legii nu-i vizează pe ei. Uşurarea pentru aceştia. Ceea ce mai poate face legea în forma actuală nu e altceva decât o menţionare a celor care ne-au condus aproximativ 20 de ani, iar acum sunt morţi sau pensionari. Societatea nu se va schimba şi nici nu va fi mai bună dacă lustraţia nu va fi percepută ca şi o autopenitenţă, pentru că în esenţă toţi vor găsi ca pozitive acţiunile lor din trecut până la Revoluţie", a spus Nicolăescu.
Liberalul a precizat că "actul în sine trebuie să depăşească nivelul simbolic şi cel de vendetă politică" şi să se desăvârşească ceea ce s-a început prin Proclamaţia de la Timişoara.
"Sunt unul dintre iniţiatorii acestei legi aşa cum a fost depusă în 2005, având la bază proiectul Societăţii Timişoara, şi mărturisesc că nici după 5 ani nu consider că această lege e tardivă, că timpul a avut rol de panaceu. Această lege trebuia să pună bazele unei altfel de Românii, iar dacă punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara ar fi devenit o lege, imediat după Revoluţie, asanarea morală pe care o propune Legea lustraţiei ar fi condus România pe un alt drum, iar Revoluţia ţării noastre ar fi fost alta. Problema principală a multora e modul în care se raportează la această lege şi spun clar că în această lege e vorba de un principiu, nu despre persoane pe care aplicarea ei i-ar îndepărta din viaţa politică", a spus Eugen Nicolăescu.
El a ţinut să citeze dintr-o declaraţie făcută de Traian Băsescu în 21 decembrie 2009: "Dacă această lege nu va fi promovată şi nu numai atât, cât aplicată, moartea lor, a tinerilor din Revoluţie, nu a fost pe deplin justificată, iar noi avem această datorie să ducem până la capăt actul lor, chiar şi de către cei care declară că nu se pot pronunţa despre Revoluţie deoarece au fost simpli privitori la televizor".
Antena3.ro

×
Parteneri
Dr. Voichiţa Lăzureanu dezvăluie alimentele care ne pot trimite la spital de sărbători
x close