Antena 3 CNN Politică CEREREA DE SUSPENDARE a preşedintelui. Vezi acuzaţiile aduse de USL lui Traian Băsescu

CEREREA DE SUSPENDARE a preşedintelui. Vezi acuzaţiile aduse de USL lui Traian Băsescu

CEREREA DE SUSPENDARE a preşedintelui. Vezi acuzaţiile aduse de USL lui Traian Băsescu
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    04 Iul 2012   •   16:41

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc (PSD), a anunţat, miercuri, că documentul pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu este finalizat, conţine 17 pagini şi se referă la ultimii doi ani şi jumătate.

UPDATE 16:31 - Documentul conţine 7 motive de suspendare. Preşedintelui i se reproşează încălcări repetate ale Constituţiei.

Citeşte aici textul integral al cererii de suspendare.


I. Preşedintele a uzurpat rolul Prim-ministrului şi s-a substituit în atribuţiile constituţionale ale Guvernului.

II.  Preşedintele a încălcat în mod repetat drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor prevăzute în Constituţie.

III. Preşedintele a  încălcat în mod repetat principiul separaţiei puterilor în stat şi independenţa justiţiei. 

IV. Preşedintele a iniţiat un proiect neconstituţional de revizuire a Constituţiei şi a încălcat procedura de revizuire a Constituţiei prevăzută de legea fundamentală.

V. Preşedintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale şi a făcut presiuni directe asupra judecătorilor Curţii, făcându-le „vizite" înaintea unor decizii importante.

VI. Preşedintele a încălcat sistematic principiul neapartenenței politice a persoanei care ocupă funcţia prezidenţială şi a abandonat rolul constituţional de mediator în stat şi în societate.

VII. Preşedintele a încălcat în mod grav prevederile Constituţiei şi principiul fundamental al democraţiei reprezentative, atunci când declară că nu va numi un Prim-ministru din partea USL, chiar dacă această formaţiune politică va obţine majoritatea absolută în Parlament.



"Documentul privind suspendarea preşedintelui Băsescu este gata, este redactat şi dau ultimele semnături înainte de a fi depus la Birourile Permanente", a declarat vicepreşedintele Camerei, Viorel Hrebenciuc, potrivit Mediafax.

Parlamentul ar putea da, vineri, votul pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, după citirea şi dezbaterea documentului, joi, în plenul reunit, referendumul pentru demitere urmând a se organiza în cel mult două săptămâni.

Potrivit unor surse parlamentare, plenul reunit va citi şi va dezbate, joi, începând cu ora 9.00, cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, la şedinţă urmând a fi invitat şi şeful statului.

Noul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a declarat, marţi seară, că nu există o discuţie privind iniţierea suspendării şefului statului, iar deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a spus că acţiunea nu este în planurile sale, adăugând că este ultimul care se gândeşte "la lucrurile astea".





×
Subiecte în articol: Viorel Hrebenciuc
Parteneri
Termoenergetica opreşte iar apa caldă şi căldura, 5 zile, în Bucureşti
x close