Lucrurile se mişcă greoi în ceea ce priveşte sectorul industriei de apărare, deşi s-a tot vorbit în ultima vreme despre revitalizarea lui.
De fiecare dată sunt invocate două mari probleme, adevărate pietre de moară care atârnă greu şi contrabalansează relansarea acestei ramuri: arieratele, adică datoriile acumulate în trecut de companiile care activează în acest domeniu şi întârzierea retehnologizării, pusă pe seama lipsei de bani.
De fapt, ambele puncte au o legătură puternică cu lipsa de performanţă a unui sector intrat într-un declin semnificativ care poate duce companiile româneşti aproape de dispariţie.
La începutul lunii mai, Guvernul a decis prin ordonaţă de urgenţă anularea obligaţiilor fiscale datorate de 15 companii din industria de apărare care produc sau comercializează armament, muniţie şi material de război, invocând, pe lângă înţelegerea cu FMI, şi actualul context regional geopolitic.
În ceea ce priveşte un plan de refinanţare al domeniului, pentru a-l face competitiv, lucrurile rămân incerte, în lipsa unei strategii coerente. Pe lângă implicaţiile ce ţin de securitatea naţională, decizia recentă de a înfiinţa un comandament permanent NATO pe teritoriul României ar trebui să ridice nivelul strategic al ţării noastre, spre unul similar cu cel al Spaniei, Italiei sau Germaniei - ţări europene cu astfel de comandamente pe teritoriul lor.
Acest aspect ar trebui să se răsfrângă pozitiv şi asupra industriei de apărare, de care depind foarte multe mii de locuri de muncă.
Informaţiile au fost prezentate luni, la emisiunea
Daily Income, de la Antena 3.