Antena 3 CNN Politică De ce a respins BEC candidatura lui Mircea Diaconu la europarlamentare

De ce a respins BEC candidatura lui Mircea Diaconu la europarlamentare

De ce a respins BEC candidatura lui Mircea Diaconu la europarlamentare
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    04 Apr 2014   •   15:50

Biroul Electoral Central (BEC) a decis să nu accepte candidatura lui Mircea Diaconu la europarlamentare, ca urmare a scandalului acestuia cu Agenţia Naţională de Integritate (ANI). 

 
Membrii Biroului au considerat că la data depunerii candidaturii pentru alegerile europarlamentare Mircea Diaconu s-ar afla în perioada de interdicţie impusă de Înalta Curte. 
 
Contestaţia lui Mircea Diaconu la această decizie va fi luată în discuţie în această seară, la Tribunalul Bucureşti, instanţă care ieri, atunci când a judecat o contestaţie la candidatura actorului, spunea că acesta nu ar fi decăzut din drepturi. 

Citiţi aici decizia BEC privind respingerea lui Diaconu la alegerile europarlamentare


Biroul Electoral Central a respins, miercuri, candidatura lui Mircea Diaconu la alegerile europarlamentare, a declarat purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ.
 
Admiterea sau respingerea candidaturilor de către BEC trebuie să se facă până în 5 aprilie, astfel că instanţele vor soluţiona contestaţiile în regim de urgenţă, în cel mult două zile. Candidaturile rămân definitive cel mai târziu în 16 aprilie.

Agenţia Naţională de Integritate a trimis BEC, în 26 martie, o informare în care se arăta că Mircea Diaconu nu îndeplineşte condiţiile legale de validare a candidaturii sale pentru Parlamentul European.

 
Pe 19 martie, Mircea Diaconu a anunţat că şi-a dat demisia din PNL şi va candida independent la alegerile europarlamentare, el adăugând că urmează să strângă 100.000 de semnături pentru a-şi putea depune candidatura "şi pentru ca ANI să o poată contesta".
 
Pe de altă parte, în 13 martie, după ce Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat pe Mircea Diaconu pentru conflict de interese, ANI informa că această decizie a instanţei "nu influenţează în niciun fel interdicţia de a ocupa o funcţie sau o demnitate publică, respectiv cea de membru al Parlamentului European".

Pe 21 iunie 2012, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât irevocabil că senatorul Mircea Diaconu s-a aflat în incompatibilitate din decembrie 2008, în condiţiile în care, pe lângă calitatea de parlamentar, acesta ocupa şi funcţia de director-manager al Teatrului "C. I. Nottara" din Capitală, funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale.
 
În noiembrie 2012, Mircea Diaconu, atunci senator PNL, a fost trimis în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese. Dosarul a ajuns la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, instanţa competentă să judece parlamentari.

×
Parteneri
Explozie la Rafinăria Petromidia Năvodari. Plan roşu activat!
x close