Antena 3 CNN Politică Destinul preşedinţilor PSD

Destinul preşedinţilor PSD

3 minute de citit Publicat la 12:02 11 Oct 2015 Modificat la 12:02 11 Oct 2015
sefi.jpg
Foto: Agerpres
Aproape toţi preşedinţii PSD au avut probleme cu justiţia de-a lungul timpului. De la Ion Iliescu, până la Victor Ponta.

Ion Iliescu a avut probleme din cauza mineriadelor, dosarul a fost redeschis de curând. Adrian Năstase este singurul care a fost condamnat la închisoare cu executare. Iar Victor Ponta este trimis in judecată în dosarul Turceni - Rovinari. Si Liviu Dragnea are o condamnare cu suspendare pe care a contestat-o, in dosarul referendumului.

Ion Iliescu, primul preşedinte al social-democraţilor a construit un PSD despre care analiştii politici au spus ani de zile că nu are nimic european. A avut două mandate întregi de preşedinte al României, şi doi ani de interimat, imediat după 1990. Cel mai controversat moment din carierea politică a lui Iliescu este cel al mineriadei din 13-15 iunie 1990. O sută de oameni au fost ucişi şi peste o mie răniţi. Ion Iliescu le-a mulţumit însă public minerilor din Valea Jiului care au venit în Bucuresti să facă ordine în Piaţa Universităţii, unde se aflau o parte dintre opozanţii regimului său. Mulţi oameni l-au acuzat că din cauza guvernării sale de tip neocomunist, România a stagnat ani întergi şi şi-a retezat şansele de a se integra în Uniunea Europană.
 
În 2009, anchetatorii l-au scos pe Iliescu de sub urmărire penală, însă dosarul a fost redeschis abia în 2015. După Ion Iliescu, PSD-ul a fost preluat de Adrian Năstase. A condus partidul 5 ani, din 2000 până în 2005, iar în mai 2007, Năstase a fost trimis pentru prima oară în judecată de DNA pentru dare de mită. În 2009, Parlamentul a avizat începerea urmăririi penale în dosarul „Zambaccian 1", iar un an mai târziu i-a fost pus sechestru pe casa din Zambaccian. Lovitura de graţie a primit-o însă pe 20  iunie 2012, când a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul "Trofeul calităţii". Fostul prim-ministru a fost acuzat în legătură cu strângerea de fonduri pentru campania electorală din 2004, când a candidat pentru Preşedinţie din partea PSD. A fost un moment de cumpănă pentru Năstase, pentru că în aceeşi seară a încercat să se sinucidă. 
 
După închisoare nu a mai revenit  în prim-planul vieţii politice. Din 2005 până în 2010, PSD-ul a fost condus de Mircea Geoană. Nu a fost agreeat de la început de Ion Iliescu, pentru l-a înlocuit pe urmaşul său preferat în politică, Năstase. Şi colegii social-democraţi au considerat că sub conducerea lui Geoană partidul a abdicat de la multe dintre principiile stabilite, cum a fost alianţa cu PDL-ul condus de Emil Boc şi aflat sub comanda reală a lui Traian Băsescu. Nu a fost iertat însă pentru eşecul răsunător de la prezidenţialele din 2009. 
 
În noiembrie 2011, Geoană a fost exclus din partid, după presiunile făcute de Victor Ponta. Când a fost revocat şi de la şefia Senatului, l-a atacat pe preşedintele de onoare al social-democraţilor. "Eu m-am educat în Occident, el la Răsărit", a spus el despre Iliescu. Tot la acel moment, Geoană a recunoscut că în 2005 când Iliescu l-a făcut prostănac l-a înjurat în gând. În 2011 Victor Ponta a fost cel care a ajuns la cârma PSD şi a preluat şi şefia Guvernului. Până în 2014 când a pierdut alegerile prezidenţiale în faţa lui Iohannis a avut o cotă mare de popularitate în partid. Printre puţinii săi opozanţi pe faţă a fost Marian Vanghelie. 
 
Ponta rezistă ca premier, însă de la şefia PSD a fost nevoită să plece, după ce s-a trezit în plin scandal legat de dosarul său de la DNA. Procurorii l-au trimis în judecată în dosarul Turceni - Rovinari, în care e cercetat alături de prietenul său, Dan Şova. 
 
La fel ca şi fostul premier, actualul prim-ministru pledează nevinovat. Spre deosebire de Năstase, Ponta este primul premier în funcţie, din istoria României, cercetat pentru fapte de corupţie. Procurorii DNA îl acuză de fals în înscrisuri, spălare de bani şi complicitate la evaziune fiscală. 
 

×
Parteneri
x close