Antena 3 CNN Politică Documentar inedit. Nimeni nu scapă de propagandă, ci doar de iluzia că ea nu există

Documentar inedit. Nimeni nu scapă de propagandă, ci doar de iluzia că ea nu există

Documentar inedit. Nimeni nu scapă de propagandă, ci doar de iluzia că ea nu există
09 Iun 2019   •   22:53

Antena 3 a difuzat duminică seara în cadrul ”Ediției Speciale” un documentar produs de TVO în care sunt prezentate efectele malefice ale propagandei. 

Oamenii, prin natura lor sunt foarte ușor de mințit, de sedus. Acolo unde există putere, există și propagandă.

Propaganda devine, din cele mai vechi timpuri, de la nepotul lui Freud Enest Berney și culminând cu zilele noastre, cel mai prolific instrument de a polariza societatea în jurul unor interese statale sau parastatale de ordin economic, politic sau social.

Documentarul prezentat la Antena 3 a explorat din plin fenomenul atemporal al propagandei ce se perfecționează de la o epocă la alta.

Propaganda este deschisă, spre deosebire de manipulare care prevede ca receptorul să nu știe că este supus unui proces de persuasiune și adevărul despre ea constă în faptul că nimeni nu este ferit de urmările sale. Chiar și respingerea propagandei este o dovadă că propaganda te afectează.

Prin urmare, nimeni nu scapă de acest lucru. De acest adevăr al propagandei, s-au folosit mereu oamenii politici și dictatorii ce și-au dorit să-și legitimeze puterea și deciziile în fața mulțimilor.

Simbolurile, registrul mitic au jucat un rol extrem de important în acest proces.

Propaganda acționează la nivelul irațional al mulțimilor stimulând acest fond puternic emoțional, ce poate da naștere unor monștrii pe post de îngeri, oamenilor aflați la putere sau aflați în spatele puterii.   

×
Subiecte în articol: propaganda
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close