Cine este Eduard Florea, românul arestat de FBI în SUA după ce i-a amenințat cu moartea pe rivalii lui Trump

de Georgiana Adam    |    14 Ian 2021   •   12:20
Cine este Eduard Florea, românul arestat de FBI în SUA după ce i-a amenințat cu moartea pe rivalii lui Trump silive.com

Autoritățile americane au anunţat că printre cei arestaţi în urma violenţelor de la Capitoliu se află şi un român, membru important al unei organizaţii neofasciste din Statele Unite. Percheziţiile care au precedat arestarea au fost făcute în baza unui mandat emis într-o investigaţie ce vizează amenininţări de securitate formulate online

Presa americană scrie că românul arestat, pe numele său Eduard Florea, era foarte activ şi racola adepţi ai lui Donald Trump. El ar fi intenţionat să organizeze o nouă acţiune în forţă la Washington şi încerca să adune cât mai mulţi oameni dispuşi să lupte, la propriu, pentru cauza lui Trump.

NBC realatează că românul de 40 de ani a fost arestat după ce agenţii federali i-au percheziţionat casa, marţi seara. Din locuinţa acestuia din Middle Village, Queens, el ar fi trimis mai multe ameninţări, unele postate online chiar în timpul şi după violenţele de la Capitoliu.

Agenţii FBI au descoperit că în ultimele luni a transmis în permanenţă ameninţări cu moarte rivalilor lui Donald Trump şi susţinătorilor acestora. 

Reţinut marţi seara de agenţii FBI după percheziţie, Eduard Florea ar fi trebuit să se prezinte câteva ore mai târziu, miercuri după-amiază la sediul poliţiei, unde era aşteptat să dea declaraţii.

Florea face parte dintr-o organizaţie neofascistă americană denumită „Proud Boys“

El a mai avut probleme cu justiţia în 2014, când a fost arestat după ce în casa lui a fost găsit un adevărat depozit de armament. Tot atunci, el a fost acuzat că şi-ar fi ucis soţia.

Daily News notează că românul a fost acuzat că şi-ar fi ucis soţia strangulând-o chiar în timp ce aceasta o ţinea pe fetiţa lor în braţe. Acuzaţia de crimă nu a putut fi însă demonstrată, astfel că Eduard Florea a câştigat procesul.

Totuşi, el a făcut un an de închisoare în dosarul armelor. Odată liberat, românul s-a reîntors în organizaţie şi a câştigat total notorietate, devenind unul dintre cei mai apreciaţi lideri.

Potrivit presei americane, Eduard Florea ar fi fost foarte activ în timpul asediului Capitoliului, însă nu se ştie cu certitudine dacă a fost prezent la faţa locului. 

Un susținător al lui Trump pe nume Eduard Florea a fost arestat de FBI după ce a încercat să mobilizeze o caravană armată spre Washington

Suspectul a fost arestat pentru acuzaţii având legătură cu armele. FBI a confirmat arestarea dar nu a dat detalii în legătură cu acuzaţiile specifice.

Percheziţiile care au precedat arestarea au fost făcute în baza unui mandat emis într-o investigaţie ce vizează amenininţări de securitate formulate online, după atacul de săptămâna trecută, de la Capitoliu.

Surse apropiate anchetei, citate în presa americană, îl indică pe Florea drept autorul ameninţărilor. Unele dintre postări vorbeau despre organizarea unei caravane armate care să se îndrepte spre capitala americană Washington.

 

Parteneri
x close