Antena 3 CNN Politică Euractiv.com: PNL îl va susține pe Siegfried Mureșan pentru scaun de comisar european din partea României

Euractiv.com: PNL îl va susține pe Siegfried Mureșan pentru scaun de comisar european din partea României

Euractiv.com: PNL îl va susține pe Siegfried Mureșan pentru scaun de comisar european din partea României
10 Oct 2019   •   16:30

O sursă de rang înalt din Partidul Popular European (PPE) a declarat pentru EURACTIV.com că Partidul Național Liberal,  care motorul moțiunii de încredere împotriva guvernului Dăncilă îl va susține pe Siegfried Mureșan, europarlamentar și vice-viceprimar președinte al grupului PPE, pentru scaunul de comisar european pentru transporturi.

Într-un interviu acordat EURACTIV.com, Mureșan a declarat: „În niciun caz, Iohannis nu va numi un premier interimar socialist. Acum conducem sondajele, suntem cel mai mare partid de opoziție și suntem câștigătorii alegerilor UE. De asemenea, facem campanie pentru președintele țării și suntem de departe cel mai apropiat partid care se aliniază agendei sale pro-UE ”, a spus Mureșan.

De-a lungul ultimelor săptămâni, în contextul respingerii candidaturii Rovanei Plumb pentru scaunul de comisar european, jurnalista Antena 3 Sabina Iosub a vorbit despre interesele Germaniei în zona portofoliului Transporturilor. Dincolo de numele său, Mureșan face parte din PPE, familie poilitică dominată de creștin-democrații germani. 

Citește și Ce le-a spus președintele Iohannis jurnaliștilor după declarația de presă de la Cotroceni

Cine este Siegfried Mureșan. De la partidul lui Băsescu, la PNL

În vârstă de 38 de ani, Siegfried Mureșan este europarlamentar din partea PNL. Mureșan a absolvit Academia de Studii Economice din București în anul 2004. A continuat studiile cu un Master în Științe Economie și Management la Universitatea Humboldt din Berlin pe care l-a finalizat în anul 2006. După terminarea studiilor, Siegfried Vasile Mureșan a primit o bursă din partea Parlamentului Germaniei pentru a face parte din programul internațional de stagii al Bundestag-ului. După stagiu, a fost numit consilier al președintelui Comisiei pentru afaceri europene a Parlamentului Germaniei, Gunther Krichbaum, funcție pe care a deținut-o timp de trei ani. În 2009 s-a mutat la Bruxelles, unde a lucrat în Parlamentul European până în 2011.

îîn 2014 se înscrie în Partidul Mișcarea Populară al lui Traian Băsescu și este ales președinte al organizației de tineret. Candidează la alegerile europarlamentare din 25 mai 2014, situându-se pe poziția a doua pe listele PMP. În urma alegerilor, obține un mandat de cinci ani în Parlamentul European. În noua configurație a legislativului european, este ales vicepreședintele Comisiei pentru bugete, membru supleant în Comisia pentru afaceri economice și monetare și membru în Delegația Comisiei parlamentare de cooperare UE - Republica Moldova. În 22 ianuarie 2015, președintele Partidului Popular European, Joseph Daul, anunță că Siegfried Vasile Mureșan a fost desemnat purtătorul de cuvânt politic al PPE. Începând cu data de 7 mai 2018, se alătură Partidului Național Liberal, cel mai mare partid membru al PPE din România. sursa: Wikipedia.

Ponta o vrea din nou pe Corina Crețu

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, consideră că propunerea care va trece cel mai repede de evaluarea din Parlamentul European este Corina Creţu, iar portofoliul cel mai important este Extinderea.

"În primul apel pe care îl fac către domnul Iohannis, doamna Dăncilă, către toţi liderii responsabili, trebuie să rezolvăm rapid cu comisarul european. Eu cred că propunerea Corina Creţu este propunerea care va trece cel mai rapid şi va primi funcţia şi portofoliul cel mai important. Cel mai important portofoliu a fost Dezvoltarea regională. Nu mai putem să-l obţinem pentru că l-am avut o dată. Din ce a rămas, cu siguranţă extinderea este mai importantă, pentru că la Transporturi nu ai bani şi nu ai ce să faci, în schimb la Extindere e vorba despre Republica Moldova", a afirmat Ponta, joi, la Parlament. 

 

×
Subiecte în articol: comisar european
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close