Antena 3 CNN Politică Iliescu: Acuzaţiile Moldovei la adresa României, o schemă propagandistică obişnuită

Iliescu: Acuzaţiile Moldovei la adresa României, o schemă propagandistică obişnuită

Iliescu: Acuzaţiile Moldovei la adresa României, o schemă propagandistică obişnuită
Sursa foto: Ion Iliescu
08 Apr 2009   •   13:07

România trebuie să respingă ca neîntemeiate acuzaţiile autorităţilor din Republica Moldova, a declarat preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. În opinia liderului social-democrat, autorităţile de la Chişinău au apelat la o "schemă propagandistică" de tip obişnuit, preferând să arunce vina pe factorul extern pentru propriile probleme interne. Liderul PSD, Mircea Geoană a susţinut, la rândul său că declararea ambasadorului român la Chişinău drept persoană non-grata e un gest de ostilitate directă şi o provocare, în timp ce impunerea vizelor pentru români ar reprezenta un gest de panică.

Din experienţa lui Iliescu: "Se aruncă răspunderea pe seama altora"
"E o schemă propagandistică obişnuită, care reflectă o anumită mentalitate. Sunt probleme care ţin de starea de spirit din societatea din Republica Moldova, pe care conducerea politică nu o înţelege, şi de aceea aruncă răspunderea pe seama altora" a afirmat iliescu referindu-se la acuzaţiile preşedintelui Republicii Moldova, Vladimir Voronin, conform cărora România s-ar afla în spatele revoltelor de la Chişinău.
Iliescu a arătat că declararea ambasadorului României în Republica Moldova drept "persona non grata" nu are motivaţie politică şi nu slujeşte cu nimic rezolvării problemelor politice din Republica Moldova.
"Conducerea politică a statului trebuie să fie receptivă, deschisă la ce se întâmplă în societate şi nu să adâncească lucrurile prin asemenea atitudini ostile la adresa populaţiei, pentru că punând pe seama altora ? factorul extern ? asta arată lipsă de deschidere, de receptivitate, de înţelegere, a problemelor proprii şi, totodată, de a căuta soluţii democratice de rezolvare a problemelor", a arătat Iliescu.

Geoană: Gesturi ostile şi provocatoare

Preşedintele PSD, Mircea Geoană a susţinut că declararea ambasadorului român la Chişinău drept persoană non-grata e un gest de ostilitate şi de provocare directă la adresa ţării noastre. El a opinat că România trebuie să întreprindă o acţiune energică la nivelul UE şi al structurilor din care face parte pentru a stopa "încercarea absolut penibilă" a autorităţilor din R. Moldova de a "pasa" vina către factori externi.
?Este un gest de ostilitate directă la adresa României. Eu îl consider un gest de provocare la adresa României şi, repet, începe să semene cu un scenariu de blamare indirectă a ţării noastre pentru propriile neajunsuri din Republica Moldova. Eu recomand extrem de mare prudenţă şi o acţiune energică pe care România trebuie să o facă în UE şi în structurile din care facem parte pentru a încerca să stopăm această încercare absolut penibilă a conducerii de la Chişinău de a pasa vina de la propria lor neputinţă de a asigura reguli democratice în Republica Moldova către factori externi", a afirmat liderul PSD.
Geoană a precizat că a discutat cu ministrul de Externe, Cristian Diaconescu, în această dimineaţă, dar nu a dorit să dea detalii, susţinând că a fost vorba de informaţii ?inclusiv de natură confidenţială?.
Cât priveşte impunerea vizelor pentru cetăţenii români care circulă în Moldova, Geoană spune că decizia este urmare a unei stări de panică a autorităţilor din ţara vecină. "Cred că este un gest de panică din partea autorităţilor din Republica Moldova. Eu regret faptul că autorităţile comuniste de la Chişinău se pare că intră pe un scenariu de blamare a României pentru ceea ce reprezintă de fapt propria lor neputinţă pentru a asigura un regim democratic şi un dialog civilizat în Republica Moldova. De aceea, eu recomand reţinere şi prudenţă şi cred că acest tip de blocare a trecerii frontierelor, de arătat cu degetul în altă parte decât în propria ogradă este o atitudine provocată mai degrabă de panică, sau, mai rău, un calcul strategic ascuns", a mai spus liderul PSD.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Ion Iliescu scenariu propaganda provocare
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close