Antena 3 CNN Politică DNA extinde cercetările pentru Mădălin Voicu și Nicolae Păun. Sechestru - 30,5 milioane lei

DNA extinde cercetările pentru Mădălin Voicu și Nicolae Păun. Sechestru - 30,5 milioane lei

DNA extinde cercetările pentru Mădălin Voicu și Nicolae Păun. Sechestru - 30,5 milioane lei
de M.Z.    |    13 Mai 2016   •   15:51

UPDATE 15.51 - Procurorii DNA au dispus extinderea acţiunii penale şi punerea în mişcare a acţiunii penale în legătură cu alte fapte penale faţă de deputaţii Mădălin Voicu şi Nicolae Păun, în dosarul de corupţie şi de fraudare a fondurilor europene destinate finanţării unor programe destinate persoanelor defavorizate, potrivit agerpres.ro.

În vederea confiscării extinse şi pentru a servi la garantarea reparării pagubei produse prin săvârşirea infracţiunilor, procurorii anticorupţie au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului pe bunurile imobile aflate în proprietatea societăţii SC Niky Scorpion Alcom SRL, până la concurenţa sumei de aproximativ 30,5 milioane lei. 

 

Comunicatul DNA

În dosarul mediatizat prin comunicatele nr. 210/VIII/3 din 1 martie 2016, 192/VIII/3 din 25 februarie 2016, 174/VIII/3 din 22 februarie 2016, 114/VIII/3 și 118/VIII/3 din 10 februarie 2016, privind infracțiuni de corupție, de spălarea banilor și de fraudare a fondurilor europene destinate finanțării unor programe destinate persoanelor defavorizate, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus extinderea acțiunii penale și punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva inculpaților, în legătură cu alte fapte penale:

VOICU MĂDĂLIN ȘTEFAN, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,

PĂUN NICOLAE, deputat în Parlamentul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: 
- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei,
- deturnarea de fonduri, 
- fals în înscrisuri private, 
- spălarea banilor, 

PARASCHIV IULIAN COSTEL, manager al proiectului ”Acces pe piața muncii – O șansă pentru tine”, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de : 
- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei,
- deturnarea de fonduri, 
- spălarea banilor, 

ROTARIU FLORENTINA, manager general al Asociației Partida Romilor „Pro Europa” sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: 
- schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei,
- fals în înscrisuri private 
- deturnarea de fonduri, 
- spălarea banilor, 

MĂRGĂRIT (fostă RADU) IRINA-VALERIA, director economic al Asociației Partida Romilor „Pro Europa” sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deturnare de fonduri.

De asemenea, în vederea confiscării extinse și pentru a servi la garantarea reparării pagubei produse prin săvârșirea infracțiunilor, procurorii anticorupție au dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului pe bunurile imobile aflate în proprietatea societății SC Niky Scorpion Alcom S.R.L., până la concurența sumei de 30.470.708,72 lei.

Din ordonanțele întocmite de procurori a rezultat că există date și probe potrivit cărora: 

În contextul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare din anul 2012, inculpatul Voicu Mădălin Ștefan, folosindu-se de calitatea de președinte de onoare al Asociației Partida Romilor Pro Europa, a solicitat si a obținut, în numerar, de la reprezentanții acesteia, suma de 100.000 lei. Această sumă de bani a fost folosită de inculpat în campania electorala din anul 2012, în care a candidat din partea unui partid politic pentru obținerea calității de deputat.

În perioada octombrie 2014, reprezentanții Asociației Partida Romilor Pro Europa, folosindu-se de un număr de 17 contracte de împrumut încheiate în mod fictiv în lunile octombrie 2012 și mai 2013, au retras din conturile acesteia suma de 846.000 lei, sub pretextul restituirii unor datorii inexistente.

Contractele respective au fost semnate din partea Asociației Partida Romilor „Pro Europa” de inculpații Păun Nicolae, Rotariu Florentina și Paraschiv Iulian, acesta din urmă în calitate de manager al proiectului „Acces pe piața muncii, o șansă pentru tine”.

În lunile ianuarie și februarie 2016, în contextul existenței prezentului dosar, inculpata Rotariu și Mărgărit (fostă Radu) Irina-Valeria au încheiat doua contracte de asistenta juridică în valoare totală de 96.000 euro în numele Asociației Partida Romilor Pro Europa, fără a avea acordul Consiliului Director.

De menționat este faptul că asistența juridică și reprezentarea în fața organelor judiciare nu a fost asigurată pentru persoana juridică Asociația Partida Romilor Pro Europa, ci in mod individual pentru persoanele cercetate în cadrul prezentului dosar, respectiv inculpații: Rotariu Florentina, Radu Irina Valeria, Paraschiv Iulian, Paraschiv Bogdan.

În aceeași perioadă, în baza celor doua contracte, din conturile Asociației Partida Romilor au fost efectuate doua plăți în cuantum de 297.144,6 lei. 

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală. 

----------------------------

Știrea inițială 09.33

Mădălin Voicu a ajuns, vineri dimineață, la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), pentru a fi audiat, însă nu a dorit să facă declarații.

Voicu a venit însoțit de avocatul său, Lucian Bolcaș.

Este vorba despre dosarul de fraudare a fondurilor europene pentru finanțarea unor programe destinate persoanelor defavorizate și, potrivit unor surse judiciare, citate de agerpres.ro, deputatul a fost citat în legătură cu sechestrul impus pe bunurile sale. 

Tot la DNA a fost citată și soția acestuia.

Pe 1 martie, procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurător și a popririi asupra bunurilor mobile și imobile aflate în proprietatea deputaților Nicolae Păun și Mădălin Voicu, dar și a altor inculpați din dosarul de fraudare a fondurilor europene pentru finanțarea unor programe destinate persoanelor defavorizate.

În cazul lui Mădălin Voicu, procurorii au dispus sechestru asigurător și popriri asupra bunurilor mobile și imobile până la concurența sumei de peste 411.000 lei, iar pentru Carmen Olteanu - până la concurența sumei de peste 194.000 lei.

"Măsura asigurătorie a fost dispusă avându-se în vedere necesitatea de a evita ascunderea, înstrăinarea sau sustragerea de la urmărire a bunurilor mobile și imobile de către persoanele sus-menționate, pentru a servi la garantarea reparării pagubei produse prin săvârșirea infracțiunilor", precizează DNA.

Citiți și Deputatul PSD Mădălin Voicu nu mai este membru al Partidei Romilor ''Pro Europa'', acesta dându-și demisia din formațiune.

Ce conține dosarul de 5.000 de pagini al lui Mădălin Voicu: un volum din 19 plin cu interceptări și un limbaj foarte colorat

 

×
Parteneri
Panică în plină noapte: Avertizare Ro-Alert în Tulcea, Galaţi şi Brăila
x close