Antena 3 CNN Politică Marcel Ciolacu renunţă la referendumul pentru Roşia Montană 

Marcel Ciolacu renunţă la referendumul pentru Roşia Montană 

Referendumul pentru Roşia Montană nu mai este o prioritate pentru Guvern, spune premierul Marcel Ciolacu.

de Georgiana Adam    |    10 Mar 2024   •   08:31

Ţara noastră a scăpat de plata despăgubirilor uriaşe cerute de compania Gabriel Resources, dar nici nu va putea profita de bogăţiile îngropate în subteran. 

Canadienii susţineau că puteau extrage peste 300 de tone de aur şi aproape 1500 de tone de argint, în decursul a 16 ani. 

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că nu va mai organiza un referendum cu privire la exploatarea resurselor, aşa cum anunţase înaintea deciziei Curţii de Arbitraj de la Washington. 

"În momentul acesta, este un proces câştigat şi nu este o urgenţă", a spus premierul Marcel Ciolacu.

România a câștigat procesul pentru Roșia Montană

Instanța de arbitraj internațional și-a anunțat decizia în dosarul deschis de canadienii de la Gabriel Resources împotriva României, după ce, în deceniul trecut, nu li s-a mai permis să exploateze aurul de la Roșia Montană.

Potrivit ICSID - Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții, România nu trebuie să plătească despăgubiri. Dimpotrivă, canadienii trebuie să achite țării noastre cheltuieli de judecată și arbitraj în valoare de mai multe milioane de dolari.

Decizia a fost comunicată vineri, cu puțin timp înainte de miezul nopții (după fusul orar al României) și a nu fost anticipată la București.

"... Obligă reclamanții (firmele Gabriel Resources, n.r) să ramburseze pârâtului (statul român, n.r.) costul procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă (...) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

Obligă reclamanții să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30. 284.053,32 RON și 928.641,70 USD, împreună cu o dobândă (...) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

Respinge toate celelalte pretenții formulate de părți", se spune în decizia instanței.

Înainte de pronunțarea ICSID, responsabilii guvernamentali au avansat perspectiva plății, drept despăgubiri, a unei sume între două miliarde de dolari și 6,7 miliarde de dolari, adică valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey).

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close