Antena 3 CNN Actualitate Gabriel Resources, prima reacţie după verdictul în procesul Roşia Montană

Gabriel Resources, prima reacţie după verdictul în procesul Roşia Montană

Canadienii de la Gabriel Resources au anunţat că vor contesta decizia în cazul Roşia Montană.

de Cătălina Mănoiu    |    09 Mar 2024   •   09:10

Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de la Washington a decis că statul român nu trebuie să le plătească canadienilor nicio despăgubire. 

Firma canadiană cerea daune de nu mai puţin de 6,7 miliarde de dolari pentru blocarea exploatărilor de aur.

Tribunalul Internațional de Arbitraj a decis că România nu este obligată să plătească despăgubiri către Gabriel Resources și, mai mult, ţara noastră este cea care trebuie să primească bani de la această companie. 

Gabriel Resources trebuie să vireze în conturile României aproximativ 1,4 milioane de dolari, cheltuieli cu judecata. De asemenea, la aceste sume vor fi calculate dobânzi și penalități. 

Este decizia Tribunalului Internațional de Arbitraj care a luat prin surprindere guvernul de la București, pentru că autoritățile de aici se așteptau ca România să piardă acest proces.

Inclusiv premierul Marcel Ciolacu spunea că se așteaptă ca România să fie obligată să plătească despăgubiri care se ridică la aproximativ două miliarde de dolari. 

De cealaltă parte, firma Gabriel Resources a cerut statului român ca despăgubirile pe care ar fi trebuit să le plătească să se ridice la aproximativ şapte miliarde de dolari. 

Nu s-a întâmplat acest lucru, pentru că Tribunalul Internațional a considerat că România nu a greșit atunci când a oprit investiția de la Roșia Montană. 

Asta înseamnă că Roșia Montană rămâne în patrimoniul UNESCO și trebuie să spunem că decizia a fost criticată de Gabriel Resources. 

Această companie spunea că va discuta cu avocații și va lua în calcul posibilitatea de a contesta decizia. 

Există o cale extraordinară de atac. În următoarele 20 de zile, părțile trebuie să spună Tribunalului Internațional dacă sunt de acord să desecretizeze în totalitate această decizie. 

Guvernul de la București deja a transmis că este de acord ca decizia să fie desecretizată, însă rămâne de văzut ce va spune Gabriel Corporation. 

Din momentul în care se împlinesc cele 20 de zile, curge un alt termen, de aproximativ patru luni, timp în care compania canadiană poate să atace decizia.

România a câștigat procesul pentru Roșia Montană

Instanța de arbitraj internațional și-a anunțat decizia în dosarul deschis de canadienii de la Gabriel Resources împotriva României, după ce, în deceniul trecut, nu li s-a mai permis să exploateze aurul de la Roșia Montană.

Potrivit ICSID - Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții, România nu trebuie să plătească despăgubiri. Dimpotrivă, canadienii trebuie să achite țării noastre cheltuieli de judecată și arbitraj în valoare de mai multe milioane de dolari.

Decizia a fost comunicată vineri, cu puțin timp înainte de miezul nopții (după fusul orar al României) și a nu fost anticipată la București.

"... Obligă reclamanții (firmele Gabriel Resources, n.r) să ramburseze pârâtului (statul român, n.r.) costul procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă (...) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

Obligă reclamanții să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30. 284.053,32 RON și 928.641,70 USD, împreună cu o dobândă (...) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

Respinge toate celelalte pretenții formulate de părți", se spune în decizia instanței.

Înainte de pronunțarea ICSID, responsabilii guvernamentali au avansat perspectiva plății, drept despăgubiri, a unei sume între două miliarde de dolari și 6,7 miliarde de dolari, adică valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey).

Decizia ICSID: România trebuie să primească de la Gabriel Resources bani reprezentând cheltuieli de judecată și arbitraj

România a câștigat acest proces cu Roșia Montană. Nu va mai plăti niciun prejudiciu către canadienii de la Gabriel Resources.

Este o decizie neașteptată. Mai mult, firma care ar fi trebuit să facă exploatarea la Roșia Montană și care pretindea României achitarea unui prejudiciu de aproximativ 7 miliarde de dolari este acum obligată de instanța de arbitraj - ICSID - să achite cheltuielile de judecată.

Asta înseamnă că această companie trebuie să vireze în conturile statului român peste 1,4 milioane de dolari cheltuieli de arbitraj, precum și o parte din costurile procesului, suportate de statul român, la care se vor adăuga și dobânzi.

Este, într-adevăr, o decizie neanticipată de Guvernul de la București.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close