Antena 3 CNN Politică Marko după întâlnirea cu Băsescu: Datele din scrisoarea de intenţie către FMI nu pot fi modificate

Marko după întâlnirea cu Băsescu: Datele din scrisoarea de intenţie către FMI nu pot fi modificate

Marko după întâlnirea cu Băsescu: Datele din scrisoarea de intenţie către FMI nu pot fi modificate
Sursa foto: Marko Bela
25 Mai 2010   •   17:02

UDMR a ieşit convins şi nu prea de la întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu. Pensiile mici nu pot fi menţinute la nivelul actual, deşi ar fi fost de dorit, astfel că datele din scrisoarea de intenţie către FMI nu pot fi modificate, a declarat la finalul discuţiei liderul Uniunii, Marko Bela. El a cerut însă continuarea procesului de reformă pentru a dubla aceste măsuri sociale.
"Astăzi, în dialogul cu domnul preşedinte Băsescu, am susţinut, ca şi propunere, să găsim o soluţie pentru pensiile minime, respectiv pentru pensiile mici", a declarat preşedintele UDMR.

El a infirmat însă posibilitatea modificării vreunor date din scrisoarea de intenţie către FMI. "În ceea ce priveşte cifrele, am fost de acord că acestea nu pot fi modificate, şi anume reduceri în cadrul cheltuielilor salariale cu 25%, în cazul pensiilor cu 15%. Dar, în interiorul acestor cifre, noi am fost de părere că, în cazul pensiilor, am putea găsi soluţii prin care pensiile mici să nu fie scăzute. Concluzia a fost că în Guvern să încercăm să găsim o soluţie concretă. Deci, nu domnul preşedinte va trebui să ne ofere o soluţie ", a precizat Marko.
El a arătat că preşedintele Băsescu a pledat pentru menţinerea celor două cifre ?şi anume că 15% şi 25% trebuie menţinute", altfel nu se va reuşi un echilibru bugetar.
"Noi vom duce mai departe această propunere către Guvern şi sper, în continuare, să reuşim o anumită soluţie", a afirmat Marko Bela.

El a avertizat că fără continuarea procesului de refomare a anumitor domenii de activitate, reducerea salariilor şi pensiilor nu va avea efectul scontat pe viitor pentru relansarea economică.

"Eu, foarte repede, într-o lună, în două luni, aş trece la restructurarea tuturor agenţiilor. Domnul preşedinte este de acord că trebuie să revedem şi să reducem după aceea numărul agenţiilor. Deci, aici, într-adevăr, trebuie să luăm nişte măsuri foarte dure. Noi avem o junglă, dacă vreţi, a diferitelor agenţii şi autorităţi şi la nivel judeţean şi la nivel regional, şi la nivel naţional. Şi eu sunt convins că sunt foarte foarte multe entităţi de care de fapt nu prea avem nevoie. O parte din ele trebuie transferate la administraţiile locale, deci la judeţe. O altă parte pur şi simplu trebuie ori comasate cu alte entităţi ori desfiinţate", a explicat Marko.

Liderul Uniunii se opune totuşi reducerii numărului miniştrilor, deoarece, spune el, fără o restructurare a organismelor din subordinea ministerelor, nu ar avea niciun efect.

"Înjumătăţirea numărului ministerelor, dacă în rest păstrăm structurile, (n.r. - înseamnă că) am înjumătăţit numărul miniştrilor. Deci am redus numărul aparatului cu câteva persoane. Deci nu este vorba despre numărul ministerelor, e vorba de ceea ce se află în interiorul ministerelor şi mai ales în subordinea ministerelor - agenţii, direcţii deconcentrate, tot ce ţine de aceste structuri", a susţinut actualul vicepremier.

Cât priveşte la propunerea ca politicieniii cu funcţii de stat să renunţe, fie la aceste posturi, fie la propiile afaceri, preşedintele UDMR a aminti că există şi în prezent o incompatibilitate între a face afaceri şi a fi om politic.
"În politică şi în acest moment există o incompatibilitate. De exemplu, dacă te-ai făcut senator, deputat, ministru, nu poţi fi manager. Poţi să ai proprietăţi, dar nu poţi fi manager", a subliniat Marko Bela, întrebat dacă UDMR ar adopta la rândul său modelul propus de Elena Udrea la PDL, ca demnitarii să renunţe la afaceri.

"Dacă mă întrebaţi, eu cred că, într-adevăr, nu este bine să amestecăm politica cu afacerile şi cel care vrea să aibă o carieră politică să renunţe la afaceri. Nu mă refer la proprietăţi. Să renunţe la administrarea unor bunuri, administrarea unor firme. Dar eu aşa ştiu, că nici în acest moment nu sunt compatibile cele două meniri", a mai spus liderul Uniunii.

În ceea ce priveşte posibilitatea susţinerii moţiunii de cenzură cu care Opoziţia ameninţă Guvernul în caz de asumare a răspunderii pe pachetul de legi privind reducerea cheltuielilor bugetare, Marko a declarat că UDMR nu-şi pune această problemă de vreme ce va susţine procedura de asumare.
?Nu am discutat azi problema moţiunii de cenzură, dar dacă vom ajunge la concluzia că susţinem asumarea răspunderii pe acest pachet de legi, aceasta ar însemna că nu vom vota o moţiune de cenzură. Dacă guvernul îşi va asuma răspunderea legat de un pachet de legi acest lucru va însemna că nu vom vota o moţiune de cenzură? a mai spus Marko.

Antena3.ro

×
Parteneri
El este Ilie, preotul care s-a stins fulgerător în Săptămâna Luminată
x close