Antena 3 CNN Politică Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, bonusuri ilegale de peste 53.000 de euro

Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, bonusuri ilegale de peste 53.000 de euro

Ministrul Economiei, Alexandru Petrescu, bonusuri ilegale de peste 53.000 de euro
Sursa foto: Foto: gov.ro
de M.Z.    |    15 Feb 2017   •   08:24

Alexandru Petrescu, actualul ministru al Economiei, ar fi încasat ilegal bonusuri de peste 53.000 de euro, pe când era director general al Poştei Române. Informaţia apare într-un raport al Curtii de Conturi. Inspectorii spun că banii au fost încasaţi fără să existe indicatori de performanţă. 

Sumele au intrat în contul lui Petrescu în ultimii doi ani, unele chiar în perioada în care actualul premier, Sorin Grindeanu, era ministru al Comunicaţiilor. 

Într-un comunicat, ministrul spune că bonusurile sunt obţine legal şi că a respectat toţi indicatorii de performanţă.  

Din verificările făcute de cei de la Curtea de Conturi, reiese că Alexandru Petrescu a încasat, în calitate de director general al companiei de stat Poşta Română, atât bonusuri de performanţă trimestriale, cât şi anuale. 

Astfel, în anul 2014, în conturile actualului ministru al Economiei au intrat aproape 50.000 de lei din bonusurile trimestriale şi alţi 55.000 de lei din bonusurile anuale. 

La fel s-a întâmplat şi în anul 2015, doar că de data aceasta sumele au crescut. Alexandru Petrescu a încasat peste 63.000 de lei sub formă de bonusuri trimestriale şi alţi 68.000 de lei ca bonus anual. Vorbim despre sumele nete, adică exact banii pe care i-a primit în mână după ce au fost plătite toate taxele către stat. 

Numai că, spun cei de la Curtea de Conturi, sumele respective nu i s-ar fi cuvenit, pentru că directorul ar fi realizat performanţe imposibil de cuantificat din moment ce nu au existat niciun fel de criterii stabilite anterior. 

Chiar şi aşa, Consiliul de Administraţie al Poştei Române a aprobat fiecare sumă intrată în conturile lui Alexandru Petrescu. În total, 236.864 de lei. 


De ce a dat Poșta bonusuri

”Unul din principalele motive pentru care domnia sa a încasat bonusuri de performanţă a fost faptul că, în 2014, Poşta Română a înregistrat, pentru prima dată, profit după 5 ani de pierderi, în 2015 a înregistrat profit operaţional, iar pe parcursul anului 2016 a continuat menţinerea în parametrii de profit, conform estimărilor bugetare de la începutul anului”, potrivit evz.ro.

Deşi Curtea de Conturi susţine că bonusurile au fost acordate ilegal, anul trecut, Corpul de Control al ministrului Comunicaţiilor de atunci, Delia Popescu, a întocmit un raport care validează faptul că banii daţi directorului General al Companiei au îndeplinit condiţiile legale. 


Câți bani a încasat Pestrescu pentru ”performanțe”

49.428 lei - bonusuri trimestriale aferente anului 2014
63.448 lei - bonusuri trimestriale aferente anului 2015
55.532 lei - bonus anual 2014
68.456 lei - bonus anual 2015
Sursa: Curtea de Conturi

Ministerul Economiei: Raportul Curții de Conturi în care se vorbește de bonusuri încasate de Alexandru Petrescu a fost contestat

×
Subiecte în articol: Posta Romana bonusuri Alexandru Petrescu
Parteneri
ANAT propune taxe noi pentru turiști
x close