Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, vine cu noi precizări pe tema unor afirmații făcute chiar de ea legate de pachetul de bază de servicii de sănătate. Și neagă că acesta va scădea.
"Am spus că se va modifica pachetul de bază, dar nu am spus că va scădea, modificarea poate însemna şi diversificare, poate însemna şi creştere. (...) Pachetul de bază rămâne la fel sau poate fi modificat în sensul în care vom introduce servicii diversificate sau creşte numărul de servicii decontate. Aceste propuneri de modificări la pachetul de bază le fac comisiile de specialitate ale ministerului, nu ministrul Sănătăţii. Comisia de specialitate Anestezie Terapie Intensivă propune introducerea serviciilor de kinetoterapie în terapie intensivă; asta înseamnă să modificăm statul de funcţii al spitalelor, să angajăm kinetoterapeuţi în ATI, astfel încât să încercăm să tratăm şi pacienţii care stau imobilizaţi în terapie intensivă, deci, este un serviciu nou. La partea de recuperare, tot propunerile comisiilor de specialitate; un pacient ars are nevoie de o recuperare mai lungă, statul român decontează în acest moment o perioadă limitată; vom extinde această perioadă, diferenţiind recuperarea - recuperare neurologică, ortopedică -, definind foarte clar. Poate cel care are nevoie de recuperare neurologică are nevoie de 20 de zile, cei de recuperare ortopedică, de şapte zile. Deci, în sensul acesta am spus - vom modifica structura pachetului de bază", a explicat ministrul Sorina Pintea, la Antena 3.
"Cuprinde în acest moment trei elemente esenţiale - urgenţele medico-chirurgicale, sarcina şi lăuzia, bolile cu potenţial endemic -, trei elemente care nu se vor schimba, pentru că nu ai ce să mai scazi" , a adăugat aceasta.
Buget-record
50 de miliarde de lei! Acesta este bugetul pe care guvernarea PSD îl asigură, în 2019, pentru serviciile medicale necesare românilor.
Este un buget istoric, mai mare cu 7 miliarde de Lei față de anul trecut și care, pentru prima dată, reprezintă echivalentul a 5% din PIB, spun social-democrații.
Se asigură astfel modernizarea și dotarea spitalelor, achiziții de aparatură și echipamente medicale noi, introducerea de noi programe de sănătate și dezvoltarea celor existente, introducerea de noi molecule pe listele de medicamente compensate. Românii nu vor mai suferi de lipsa medicamentelor ca în trecut și vor avea acces inclusiv la tratamente inovative, de ultimă generație, promit social-democrații.
Această politică asumată de guvernarea PSD aduce, de exemplu, medicamente bazate pe 12 noi molecule pentru pacienții cu afecțiuni oncologice. Ministerul Sănătății a încheiat deja 12 acorduri-cadru, pe o perioadă de 2 ani, pentru achiziția centralizată a acestor medicamente a căror valoare atinge 1 miliard de Lei.