Antena 3 CNN Politică Mircea Geoană: "Viitorul României a intrat în criză de timp"

Mircea Geoană: "Viitorul României a intrat în criză de timp"

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, afirmă că România a intrat în criză de timp pentru că ţara se zbate încă la periferia Europei.

Mircea Geoană: "Viitorul României a intrat în criză de timp"
Sursa foto: profimediaimages.ro
de Silvia Preda    |    23 Iun 2023   •   20:24

"S-au scurs peste 30 de ani de când am ieşit din întuneric şi aproape 20 de ani de când am intrat în lumină, pe uşa lumii libere, euro-atlantice. În toată această perioadă s-au întâmplat şi lucruri bune, însă transformarea României într-o ţară prosperă, respectată şi încrezătoare nu s-a produs. Drept urmare, România trăieşte uriaşa traumă a abandonului: prea mulţi copii, prea multe dintre tinerele şi tinerii noştri fie au plecat deja, fie nu îşi văd viitorul în ţară. Ne zbatem încă la periferia Europei.

Înţelegerile negociate în momentul aderării la Uniunea Europeană nu au fost respectate aşa cum au fost ele fixate atunci. Schengen este o imensă nedreptate, dar mai sunt şi altele. O spun răspicat, pentru că ştiu exact care au fost termenii înţelegerii.

Dar nici clasa politică nu s-a ridicat la înălţimea acestei perioade unice în istoria noastră. Devine evident că actualul sistem politic şi-a atins limitele," a afirmat Mircea Geoană, în cadrul conferinţei intitulate "Viziune, inovare, transformare", organizată la Muzeul Ţării Crişurilor.

Acesta a susţinut întoarcerea la "ideea naţională" pentru ca România să-şi regăsească "energia şi entuziasmul", scrie Agerpres.

Citeşte şi: De ce s-a dus Mircea Geoană pe bicicletă la baza NATO de la Câmpia Turzii

"Puterea noastră interioară este dată de măsura în care vom avea capacitatea acum să reîmbrăţişăm ideea naţională şi să vedem cu luciditate ce ne împiedică să ne atingem întreg potenţialul. De aici, din vestul ţării, s-a născut ideea naţională şi s-a deschis, pentru România, uşa lumii libere, euro-atlantice.

Transformarea României într-o ţară prosperă, respectată şi încrezătoare, însă acest drum este departe de a fi încheiat," a mai spus Mircea Geoană.

×
Subiecte în articol: Mircea Geoană România Schengen
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close