Antena 3 CNN Politică Modificarea Constituţiei: Băsescu doreşte atribuţii sporite de decizie în procedura de mediere

Modificarea Constituţiei: Băsescu doreşte atribuţii sporite de decizie în procedura de mediere

Modificarea Constituţiei: Băsescu doreşte atribuţii sporite de decizie în procedura de mediere
Sursa foto: Traian Bãsescu
17 Sep 2009   •   14:42

Preşedintele Traian Băsescu ar dori modificarea prevederilor constituţioanle în domeniul medierii pentru ca rolul său, considerat mai mult figurativ, să fie întărit prin obligativitatea respectării decizie sale de către cele două părţi care au cerut medierea. Într-un interviu acordat postului public de radio, Băsescu a acuzat jocul de imagine pe care îl practică uneori cei care-i cer medierea, fie ele sindicate sau magistraţi şi a sugerat că nu se va mai lăsa antrenat în jocul politic şi de imagine din justiţia marcată de conflictul dintre puterea executivă şi cea judecătorească. de altfel, şeful statului i-a criticat dur pe magistraţi pentru comportamentul lor, acuzându-i că încalcă legea şi Constituţia şi fac jocuri politice ce au ca miză conducerea Înaltei Curţi de Justiţie şi Casaţie, dar şi viitoarele alegeri de la CSM.

Preşedintele ar trebui să beneficieze de atribuţii sporite în ceea ce priveşte medierea, astfel încât soluţia pe care o propune să fie obligatorie pentru părţile aflate în conflict, a mai spus Traian Băsescu.

Băsescu consideră că nu are nicio vină în ceea ce priveşte medierea conflictului dintre Justiţie şi Guvern, pe care unii au calificat-o drept un "eşec", în condiţiile în care legea este de aşa natură încât şeful statului nu poate impune o anumită soluţie.

?Am fost în multe situaţii în postura de a media şi am constatat că lipseşte ceva, capacitatea de decizie. Cei doi parteneri pot veni cu păreri diferite, preşedintele analizează materialele trimise înainte, dar, uneori, părţile sunt prea înverşunate încât nu acceptă nimic. Medierea nu trebuie să fie un simplu gest de a invita părţile la o anumită dată şi oră pentru confruntarea părţilor în faţa preşedintelui. Dacă preşedintele nu poate rezolva un conflict de ce mai are în constituţie rolul de a media? Atunci părţile ar trebui să se ducă la justiţie. Ar trebui ca preşedintele să poată da o soluţie, altfel preşdintele stă şi se uită la doi despre care ştie că nu se vor înţelege. Dacă preşedintele ar avea puterea să ia o decizie şi cei care cer o mediere ca să fie la s-ar gândi de zece ori înainte de a o cere? a apreciat Băsescu.

Şeful statului a acuzat că nu de puţine ori a constatat cazuri în care procedura de mediere era cerută de diverşi reprezentanţi pentru a-şi satisface nevoile de imagine sau a-şi netezi drumul spre diverse funcţii de conducere.

?Foarte mulţi vor să arate că, aţi văzut mă am fost până la preşedinte pentru voi, mai alegeţi-mă odată, aţi văzut cât de obraznic am fost cu preşedintele. Obiectivul lor este să vină la preşedinte să-l vadă subordonaţii că a fost acolo şi ce tare a fost el în expresie? a conchis Băsescu.

El a dat ca exemplu "eşecul" medierii conflictului din justiţie, unde magistraţii sunt mai interesaţi să-şi dispute zona de influenţă în interiorul sistemului, pe fondul viitoarei bătălii electorale pentru Cotrocen, ce vizează atât numirea preşedintelui ÎCCJ, cât şi CSM, în contextul alegerilor ce vor avea loc la anul. Băsescu a sugerat că la nivelul CSM nu se doreşte ca el să semneze numirea viitorului şef al Înaltei Curţi, motiv pentru care Lidia Bărbulescu a fost desemnată drept interimar până după alegerile prezidenţiale.

Invocând conexiunile dintre partide politice şi anumiţi oameni din sistemul judicia, Băsescu a anticipat că acest onflict din justiţie va fi exploatată, politic şi electoral, în perioada următoare, şi de un anumit partid politic, însă el a suţinut că nu doreşte să intre în acest joc.

Antena3.ro

×
Parteneri
Pelerinaj la Mâna Sfântului Ioan Rusu, adusă la Mănăstirea Pantocrator
x close