Antena 3 CNN Politică Moţiune simplă liberală pe educaţie, depusă la Senat

Moţiune simplă liberală pe educaţie, depusă la Senat

Moţiune simplă liberală pe educaţie, depusă la Senat
Sursa foto: Senat
31 Mar 2010   •   10:13

Liberalii au depus miercuri dimineaţă, la Senat, o moţiune simplă pe educaţie întitulată "Educaţia - între supravieţuire şi colaps", semnată de 23 de parlamentari ai opoziţiei. Conştienţi că acest demers nu are cum să treacă de plenul acestei camere, dată fiind noua majoritate parlamentară, liberalii susţin că nu doresc să tragă decât un semnal de alarmă cu privire la situaţia gravă prin care trece acest domeniu. Moţiunea va fi dezbătută şi votată peste o săptămână, dacă documentul întruneşte toate elementele procedurale.


"Vreau să mulţumesc senatorilor PSD, în special liderului grupului parlamentar din Senat, domnul Ioan Toma. Se ştie că grupul PNL nu are numărul necesar iniţierii unei moţiuni", a declarat liderul senatorilor PNL, Puiu Haşotti după ce a anunţat în plen acest demers.

El a ţinut să îi mulţumească şi senatorului PSD Ecaterina Andronescu, fost ministru al învăţământului, pentru "corectele observaţii şi rectificări" pe textul iniţial al moţiunii.

"În pauză am convocat şi Biroul Permanent. Propunerea care s-a degajat pentru săptămâna viitoare pe care o face Biroul plenului - miercuri zi de luni cu dezbaterea moţiunii simple, în condiţiile în care această moţiune are îndeplinite toate elementele procedurale şi joi zi de plen, o zi de miercuri obişnuită. Biroul Permanent, miercuri, la 13.00 - această propunere o avansez plenului spre a fi votată", a anunţat preşedintele Senatului, Mircea Geoană, după pauza de consultări.

Decizia de depunera moţiunii simple pe educaţie, luată luni, în cadrul şedinţei Biroului Politic Central al PNL, vizează sancţionarea activităţii din ultima vreme a ministrului de resort, Daniel Funeriu, pe fondul amplelor proteste declanşate de sindicaliştii din sistemul de învăţământ.

Potrivit vicepreşedintelui PNL, Varujan Vosganian, moţiunea nu se referă direct la proiectul de lege al educaţiei, încă neasumat de guvern, ci la întreg sistemul de învăţământ.
Liberalii acuză nivelul salarial scăzut al profesorilor, faptul că în timpul mandatului lui Funeriu situaţia sistemului educaţional s-a agravat pe zi ce trece şi în special concedierile masive din acest domeniu.
"În România actuală, deteriorarea educaţiei datorată autorităţilor care o gestionează, sărăcirea profesorimii şi a celorlalţi care lucrează în învăţământ şi politizarea învăţământului sunt trei lucruri care merg mână în mână. Situaţia este probabil fără precedent în istoria modernă a României. Fără precedent este şi dilentantismul guvernamental", a declarat fostul ministru al Educaţiei, Andrei Marga, membru în BPC al PNL.
El a explicat că textul moţiunii este finalizat, precizând că vor fi puse în discuţie patru probleme din domeniul Educaţiei: disponibilizările din domeniu, bugetarea, Legea salarizării unitare şi Legea Educaţiei.
"Prima e disponibilizarea de personal didactic. E limpede că România nu numai că nu are o strategie anticriză, dar prin toate măsurile luate de Guvern în ultima vreme va adânci criza. Disponibilizările în învăţământ nu sunt necesare pentru o politică economică serioasă şi protestăm vizavi de problemele existente. A doua problemă e Legea salarizării unitare, dincoace de toată demagogia din jurul ei, scade veniturile personalului din învăţământ ceea este inacceptabil", a spus Marga.
El a menţionat că a treia problemă vizată de moţiunea PNL pe Educaţie este "capitolul bugetar". "Se vede bine pe o analiză exactă a bugetelor 2008, 2009, 2010 şi proiecţia în continuare că în Educaţie scade dramatic bugetul, iar România pierde în continuare resurse europene datorită nepriceperii de la nivelul administrării învăţământului", a spus liberalul.
Marga a menţionat că a patra problemă pe care o vor evidenţia liberalii va fi "felul dilentant în care s-a conceput proiectul de lege al Educaţiei", dar şi dezbaterea rapidă a acestei legi.
"Ceea ce se încearcă la noi este o premieră istorică, să discuţi cât mai puţin o lege şi aşa făcută rău. Deci, punem în discuţie felul în care Guvernul a asumat elaborarea legii, dezbaterea ei şi procedura în continuare pentru abordarea acestei legi", a spus Andrei Marga.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close