Antena 3 CNN Politică Moțiunea de cenzură, la mâna lui Ponta. Cum arată calculele

Moțiunea de cenzură, la mâna lui Ponta. Cum arată calculele

Moțiunea de cenzură, la mâna lui Ponta. Cum arată calculele
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    09 Noi 2017   •   11:23

PNL va depune o moţiune de cenzură împotriva guvernului Tudose, prima moţiune cu care se va confrunta actualul executiv. Pentru ca moţiunea să treacă şi guvernul să fie demis, liberalii ar trebui să se bazeze pe voturile opoziţiei şi pe cele ale UDMR. Chiar şi aşa, ar fi nevoie de ajutorul lui Victor Ponta

Cum arată calculele şi pe ce mizează liberalii

În acest moment, pentru ca moţiunea de cenzură a liberalilor să treacă şi guvernul condus de Mihai Tudose să fie demis, sunt necesare 233 de voturi. 

Dacă ne uităm la componenţa Parlamentului, PSD are 219 senatori şi deputaţi, la care se adaugă cei 23 de parlamentari ALDE. În total sunt 242 de voturi, la prima vedere, suficient ca moţiunea să fie respinsă.

Partidul Naţional Liberal are 98 de parlamentari, iar alături de USR, PMP şi cei 10 parlamentari controlaţi de Victor Ponta, opoziţia ar strânge abia 175 de voturi. Astfel, liberalilor le lipsesc aproximativ 58 de voturi.

Pentru ca moţiunea de cenzură să aibă vreo şansă de reuşită, PNL trebuie să negocieze atât cu parlamentarii minorităţilor naţionale, cât şi cu parlamentarii UDMR. Minorităţile au 17 voturi, iar UDMR, 30 de voturi. Chiar şi aşa, numărul total de voturi strânse ar fi 222, cu 11 voturi mai puţin decât numărul necesar. 

Liberalii ar putea spera că Victor Ponta va convinge suficient de mulţi parlamentari ai puterii să voteze moţiunea de cenzură. 

Astfel, în perioada următoare sunt aşteptate negocieri dure între partidele parlamentare. Ca de fiecare dată, cei mai curtaţi vor fi parlamentarii UDMR. Aceştia au rămas cu mai multe proiecte legislative restante de la negocierile trecute, printre care pragul privind folosirea limbii maghiare, dar şi ziua maghiarilor, şi este de aşteptat să negocieze cu ele pe masă. 

De asemenea, în ultima perioadă, UDMR nu s-a dat înapoi de la a critica guvernul şi măsurile luate de coaliţia aflată la guvernare.

 

Voturi necesare pentru moțiune: 233 

Parlamentarii puterii

PSD - 219
ALDE - 23
Total - 242

Parlamentarii opoziției

PNL - 98
USR - 42
PMP - 24
Ponta - 11
Total - 175

Parlamentari pentru care se negociază

UDMR - 30 
Minorităţi - 17

×
Subiecte în articol: motiune de cenzura PNL Victor Ponta UDMR
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close