Antena 3 CNN Politică Năstase cere "o listă a demnităţii": O decizie împotriva reducerii pensiilor ar credibiliza CCR

Năstase cere "o listă a demnităţii": O decizie împotriva reducerii pensiilor ar credibiliza CCR

Năstase cere "o listă a demnităţii": O decizie împotriva reducerii pensiilor ar credibiliza CCR
21 Iun 2010   •   13:35

Judecătorii Curţii Constituţionale ar trebui să declare neconstituţionale reducerile pensiilor, pornind astfel "o listă a demnităţii" diferiută de cea a ?ruşinii? la care au contribuit parlamentarii Puterii la votarea moţiunii de cenzură, a declarat  luni, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase. El a sugerat că o eventuală decizie de neconstituţionalitate a CCR în acest caz  ar servi şi intereselor preşedintelui Train Băsescu: pe de o parte ar consolida credibilitatea Curţii, afectată de  ultimelor numiri de judecători şi de alegerea noului preşedinte, iar şeful statului ar diminua astfel presiunea extraordinară la care este supus el şi parlamentarii PDL.

Năstase a invocat şi unele hotărâri anterioare ale Curţii Europene pentru Drepturile Omului, pentru  face un apel la judecătorii CCR să voteze, cel puţin în privinţa reducerii cu 15% a pensiilor,  o decizie de neconstituţionalitate.

"În această săptămână, judecătorii Curţii Constituţionale vor decide ei înşişi dacă vor dori să pornească o listă a demnităţii, spre deosebire de lista ruşinii din Parlament, pentru cei care au adoptat măsurile de aşa-zisă austeritate", a susţinut liderul social-democrat.

Năstase a  apreciat că numai aşa actuala formulă a CC ar putea deveni credibilă, iar preşedintele Băsescu i-ar potoili pe parlamentarii PDL. "Rămâne de văzut dacă nu cumva Traian Băsescu va fi interesat ca această Curte, care este, în momentul de faţă, simbolul unei structuri de extensie a actualei puteri executive, (...) să rezolve două lucruri deodată: o credibilizare a Curţii în actuala formulă şi o ridicare a presiunii extraordinare politice asupra parlamentarilor PDL şi asupra sa", a mai afirmat Năstase.

El a precizat că PSD va oferi asistenţă juridică pensionarilor care vor contesta legea asumată de Guvern, inclusiv dacă se vor adresa CEDO. Curtea Constituţională ia în discuţie, în 24 iunie, sesizările Înaltei Curţi de Casaţie şi Justişie şi ale parlamentarilor privind neconstituţionalitatea măsurilor de austeritate ale Guvernului.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: CCR lista
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close