Antena 3 CNN Politică Năstase îi sugerează lui Predoiu demiterea procurorului general, Laura Kovesi

Năstase îi sugerează lui Predoiu demiterea procurorului general, Laura Kovesi

Năstase îi sugerează lui Predoiu demiterea procurorului general, Laura Kovesi
Sursa foto: Adrian Nãstase
25 Iun 2009   •   17:10

Social-democratul Adrian Năstase a prins aripi după ce blocul PSD-PNL-UDMR a respins la Camera Deputaţilor solicitarea procurorului general, lauraKovesi de realuare a unui vot deja dat pe un dosar în care este implicat. Cu jocurile deja făcute, deputatul PSD Adrian Năstase a recomandat joi ministrului Justiţiei, Cătălin Predoiu, să ia în calcul demiterea procurorului general pentru păcatul de a fi cerut Parlamentului aplicarea retroactivă a unei decizii a Curţii Constituţionale. Într-o scrisoare deschisă adresată ministrului, Năstase îl întreabă pe Predoiu dacă a citit cumva conţinutul solicitării transmisă Parlamentului de către Procurorul General de reluare a votului în ceea ce priveşte începerea urmăririi penale în dosarul Zambaccian 1.
"Consideraţi că poate fi admisă o solicitare de aplicare retroactivă a unei decizii a Curţii Constituţionale, din octombrie 2008, pentru a justifica cererea de reluare a unui vot deja exprimat, în august 2008, în condiţiile în care articolul 147 alin.(4) din Constituţia României stabileşte, vă reamintesc, că deciziile Curţii Constituţionale au putere doar pentru viitor? Credeţi că s-ar justifica, în acest caz, o propunere de demitere pentru un Procuror General care semnează o astfel de cerere către Parlament, prin care îndeamnă la încălcarea Constituţiei? Ştiu că apreciaţi oamenii bine pregătiţi. Tocmai de aceea, probabil, aţi înaintat propunerea ca Daniel Morar să fie reconfirmat în funcţie. La fel ca şi în cazul lui Doru Ţuluş. În aceste condiţii, chiar credeţi că cineva care încalcă brutal prevederile Constituţiei, inducând în eroare Parlamentul, poate fi în continuare Procuror General?", scrie Năstase
Deputatul social-democrat îl critică pe Predoiu şi pentru recentele declaraţii potrivit cărora, la momentul aderării, Uniunea Europeană considera România drept o ţară coruptă. "Probabil că vă referiţi la data de 1 ianuarie 2007, pentru că, altfel, vă reamintesc, la finalul anului 2004 s-au încheiat negocierile de aderare, prin închiderea tuturor capitolelor de negociere, inclusiv capitolul 24, referitor la Justiţie şi Afaceri Interne, când acest mecanism de monitorizare nu exista. El a apărut ulterior, la presiunea fostului ministru al justiţiei numit de Traian Băsescu, împreună cu care, de altfel, au decis să elimine rolul CSM-ului privind numirea şefilor Parchetului, rezervându-şi pentru ei doi această prerogativă, contrar înţelegerilor anterioare cu Uniunea Europeană", mai scrie Năstase.
Antena3.ro

×
Parteneri
Vremea se schimbă radical în România: Zonele vizate de Cod Galben
x close