Antena 3 CNN Politică Năstase va solicita Parlamentului trimiterea dosarelor sale în instanţă

Năstase va solicita Parlamentului trimiterea dosarelor sale în instanţă

Năstase va solicita Parlamentului trimiterea dosarelor sale în instanţă
Sursa foto: Adrian Nastase
06 Feb 2009   •   14:18

Preşedintele CN al PSD, Adrian Năstase, a anunţat vineri că va cere Parlamentului să recomande trimiterea dosarelor sale în instanţă. El şi-a exprimat ironic speranţa că statul lui Traian Băsescu şi Emil Boc va funcţiona de acum înainte, iar justiţia va începe să apere cetăţenii. Năstase a reproşat propriului partid că nu l-a susţinut îndeajuns în lupta sa cu DNA.
"Datorită dezvoltărilor autoritariste pe care le cunoaştem cu toţii, voi solicita Parlamentului să recomande trimiterea dosarelor mele în instanţă. Sper că din acest moment statul român condus de Băsescu şi Boc va putea în sfârşit să funcţioneze, bugetul să răspundă nevoilor oamenilor, justiţia să apere cetăţenii, penitenciarele să nu mai lase criminali pe drumuri, pensionarii să aibă pensii mai bune, profesorii să aibă salarii mai mari, de asemenea şi medicii şi funcţionarii publici, şi nu în ultimul rând naţionala României să se califice în Africa de Sud, iar turismul ecumenic să trimfe în România", a declarat fostul premier, prezent la o dezbatere despre Constituţie organizată de ISD, Fundaţia Friederich Ebert şi Universitatea "Dimitrie Cantemir".
Adrian Năstase a apreciat că, până în prezent, inclusiv în cadrul Biroului Permanent al Camerei Deputaţilor, s-a putut constata, în repetate rânduri, că solicitarea Parchetului general adresată Parlamentului şi documentele adiacente nu conţin niciun act nou, înafara celor lovite de nulitate.
Năstase a sugerat că cei de la PSD nu l-au sprijinit îndeajuns în bătălia sa cu DNA. "O discuţie teoretică despre Constituţie ar fi fost frumoasă, cam cum sunt dezbaterile de la noi de la partid că nu suntem de acord cu un nou mandat al lui Daniel Morar la DNA", a adăugat deputatul, care a dedicat mai multe intervenţii pe propriul blog atacării şefului DNA, Daniel Morar.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, la rândul său, că Raportul Comisiei juridice privind neînceperea urmăririi penale în privinţa lui Adrian Năstase va intra în plenul Parlamentului. Contestaţia PSD privind decizia Comisiei juridice de a trimite plenului un aviz de neîncepere a urmăririi penale a lui Năstase va fi discutată în Biroul Permanent, însă raportul deputaţilor jurişti va fi votat în plenul Camerei, a precizat Anastase. "Procedura merge mai departe. Acest raport de respingere, conform procedurii, intră în plenul Parlamentului, deci ajungem de fapt şi de drept să discutăm acest subiect în plen", a anunţat preşedintele acestei camere legislative, exprimându-şi speranţa ca deputaţii vor vota în sensul începerii urmărării penale şi nu vor mai bloca la Parlament dosarele lui Năstase.
"Eu cred că face tot ceea ce trebuie şi cred că orice demnitar din România trebuie să lase justiţia să-şi spună cuvântul, singura în măsură să spună dacă o persoană e vinovată sau nu", a declarat, vineri, Emil Boc, prezent la Vaţa de Jos (judeţul Hunedoara) pentru a participa la lucrările Asociaţiei Municipiilor din România.
Conform unor surse social-democrate, PSD a decis să facă un pas înapoi şi să nu supună chestiunea dosarelor lui Năstase în Biroul de Coordonare al Coaliţiei, după scandalul recent din comisia juridică a Camerei Deputaţilor. Semnalele primite din partea Uniunii Euroipene nu ar fi încurajatoare, mai ales în contextul noului raport de ţară care va fi elaborat de Comisiai Europeanăî în acest an. Democrat-liberalii au de gând să supună votului plenului acestei camere, conţinutul raportului negativ întocmit de comisia de resort tocmai pentru a vota în favoarea începerii urmăririi penale a liderului PSD.
Totuşi, grupul deputaţilor PSD, condus de Viorel Hrebenciuc ar putea să se folosească de scandalul de la comisie pentru a acuza proasta colaborare parlamentară cu PDL şi abuzul la care se dedau reprezentanţii acestui grup faţă de colegii de guvernare. Membrii social-democraţi ai comisiei juridice au anunţat deja că vor depune o plângere la nivelul birorului permanent al acestei camere faţă de comportamentul deputatului PDL, Daniel Buda şi a modului în care acesta a condus şedinţa comisiei în care s-a dezbătut cazul Năstase.
Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Nastase dosare parlament instanta comisie abuz
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close