Antena 3 CNN Politică Opoziţia renunţă la boicotarea activităţii Camerei. Posibil compromis pe tema revizuirii Constituţiei

Opoziţia renunţă la boicotarea activităţii Camerei. Posibil compromis pe tema revizuirii Constituţiei

Opoziţia renunţă la boicotarea activităţii Camerei. Posibil compromis pe tema revizuirii Constituţiei
Sursa foto: Camera Deputaþilor
09 Mar 2010   •   12:31

Reprezentanţii Puterii şi cei ai Opoziţiei au reuşit să deblocheze situaţia de stagnarea legislativă existentă la nivelul Camerei Deputaţilor după boicotul practicat în ultima vreme de deputaţii PSD şi PNL ca mod de protest faţă de modul în care PDL conduce şedinţele de plen şi impune ordinea de zi. După trei ore de discuţii cu preşedintele Camerei, Roberta Anastase şi omologii lor din PDL, UDMR, grupul minorităţilor şi independenţi, liderii grupurilor parlamentare ale PSD şi PNL, Eugen Nicolaescu şi Viorel Hrebenciuc au anunţat că de săptămâna viitoare deputaţii opoziţiei vor reveni la lucrările legislative în urma garanţiilor primite că litera Regulementului va fi respectată de acum înainte. Totodată, s-a ajuns şi la o soluţie de compromis pe tema necesităţii revizuirii Constituţiei: dispoziţiile ultimului referendum naţional privind legislativul unicvameral şi reducerea numărului de parlamentari ar urma să capete forma unui proiect de lege, urmând ca propunerile mai ample de modificare a acestui text fundamental care vor fi formulate de parlamentari în viitor să facă obiectul activităţii unei comisii speciale.

Grupurile parlamentare ale PSD şi PNL îşi vor relua activitatea începând cu săptămâna viitoare ca urmare a garanţiilor primite din partea preşedintelui Camerei Deputaţilor şi a reprezentanţilor actualei majorităţi parlamentare.
?Săptămâna viitoare din nou se vor întâlni grupurile parlamentrare pentru a stabili agenda. Astăzi s-a discutat foarte aplecat probleme legate de organizarea şi funcţionarea eficientă a Ccamerei Deputaţilor. Problema revizuirii Constituţiei constituie un punct important, dar e nevoie de aprodundarea anumitor aspecte? a declarat liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu.
Până săptămâna viitoare, Camera Deputaţilor nu va avea nici o zi de plen, iar şedinţa de astăzi a fost amânată. La fel şi cea a conducerii acestui for legislativ.

Şi Viorel Hrebenciuc, liderul deputaţilor PSD, s-a declarat mulţumit de modul în care au evoluat discuţiile în cadrul Comitetului liderilor de grup.

?Protestul nostru a fost împotriva politicii pumnului în gură impus de majoritatea parlamentară. Astăzi a reieşit faptul ca activitatea noastră să sedesfăşoare în limita prevederilor regulamentului. Avem garanţii reciproce. E cuvântul dat în primul rând. De fiecare dată când am discutat serios, am reuşit să ne ţinem de cuvânt? a afirmat Hrebenciuc.

Liderul deputaţilor PSD a mai arătat că partidul său este de acord cu constituirea comisiei de revizuire a Constituţiei, dar numai dacă ?apele vor fi despărţite?.

"Noi am fost de acord cu constituirea Comisiei pentru revizuirea Constituţiei. Punctul de vedere al PSD este să despărţim apele, în sensul ca, pe de o parte, să răspundem la referendumul aprobat şi acesta este- răspunsul la întrebarea parlament unicameral sau bicameral şi numărul de parlamentari. Pe de altă parte, discutăm despre o modificare a Constituţiei de o amploare cu mult mai mare decât a prevăzut referendumul. Şi atunci, părerea noastră ar fi - dar decizia finală se va lua în şedinţa Consiliului Naţional de joi- să se facă proiectul de lege pentru modificarea Constituţiei strict la parlament unicameral sau bicameral, iar celelalte modificări pe care vrem să le facem cu toţii, ca să ne punem în acord cu Tratatul de la Lisabona, trebuie să facă obiectul unei comisii speciale de revizuire a Constituţiei, care înseamnă un proces mult mai îndelungat", a prezentat Hrebenciuc viziunea PSD asupra modificării textului constituţional.

Preşedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase a arătat că liderii grupurilor parlamentare au căzut de acord să nu mai lase impresia că se ceartă tot timpul blocând activitatea Parlamentului.

"Asperităţile se pot netezi mult mai uşor în acest fel, explicându-ne unii celorlalţi anumite aspecte. Ne vom întâlni săptămâna viitoare să discutam aspecte legate de ceea ce vom face de acum înainte în Cameră. Oamenii dau mai puţină importanţă amănuntelor. Ei văd din aceste demersuri ale noastre că noi ne certam şi din acest motiv o instituţie foarte importantă cum este cea a Parlamentului este blocată. Aceste concluzii noi vrem să le înlăturăm şi să intrăm într-o normalitate a funcţionării", a spus Anastase.

Preşedintele Camerei s-a arătat optimistă şi în privinţa modificării Constituţiei. "Săptămâna viitore ne vom întâlni pentru a discuta ceea ce vom face de acum înainte în Cameră. Chiar de acum am primit unele propuneri. Am discutat despre o echilibrare între dezbaterile în plen şi cele din comisie astfel încât dezbaterile din plen să aibă o greutate mai mare. Am discutat şi despre Constituţie. Lucrurile evoluează bine. Sunt convinsă că după discuţiile de la Cotroceni ne îndreptăm către soluţia care a fost votată la referendum", a afirmat Anastase, la finalul întâlnirii cu liderii de grup.

Antena3.ro

×
Parteneri
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close