Antena 3 CNN Politică Orban pregăteşte anticipatele şi îşi contabilizează realizările din primele trei luni de mandat

Orban pregăteşte anticipatele şi îşi contabilizează realizările din primele trei luni de mandat

Ordonanţa care deschide calea anticipatelor a fost adoptată marţi în şedinţa de Guvern. Proiectul a fost iniţiat de Ministerul de Interne şi prevede creşterea numărului de parlamentari pentru diaspora şi mai multe zile de vot în străinătate.

Orban pregăteşte anticipatele şi îşi contabilizează realizările din primele trei luni de mandat
Sursa foto: sursă foto: Gov.ro
de M.Z.    |    04 Feb 2020   •   14:35

UPDATE 14.35 - A început şedinţa de guvern în care Ludovic Orban îşi pune în practică planul: ordonanţa de Urgență prin care se pregătesc alegerile anticipate. Mai exact, Executivul va stabili cum se compune Biroul Electoral Central, circumscripțiile de votare, dar și alte detalii organizatorice.

El a confirmat că lucrează la Ordonanţa de Urgenţă pe alegeri anticipate, aşa cum a transmis Antena 3 anterior, a anunţat legea referitoare la alegerea preşedinţilor de Consilii judeţene şi ordonanţa pe sănătate, în plin scandal legat de ministrul Victor Costache - ordonanţă privind finanţarea spitalelor private.

De asemenea, a spus că ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, trimite către CSM proiectul cu privire la desfiinţarea secţiei speciale.

Planul a fost confirmat chiar de către Ludovic Orban: paza bună trece primejdia rea, a afirmat premierul. 

"Vă readuc aminte că împlinim trei luni şi m-am uitat în programul de guvernare. La guvernul PSD, pragul era de sub 15%, la PNL e absolut impresionant ritmul de îndeplinire a angajamentelor, mai ales în cazul măsurilor urgente, precum restructurarea Guvernului, asigurarea condiţiilor de desfăşurare a alegerilor prezidenţiale, nominalizarea candidatului pentru funcţia de candidat european, legea bugetului de stat şi al asigurărilor sociale, examenul de rezidenţiat realizat, desecretizarea documentelor pentru dosarul din 10 august realizat", a spus Orban, în debutul şedinţei.

De asemenea, un membru al guvernului a amintit de 400 de milioane de euro, absorbţie în plus.

"Revizuirea legislaţiei în domeniul fiscal şi economic, corectarea actelor normative din ultimii ani, suprataxarea contractelor part-time, practic putem să fim extrem de muluţmiţi de ce a făcut guvernul.

Pe ordinea de zi a şedinţei, vă spun că mâine se dezbate şi se votează moţiunea de cenzură, aşa au anunţat iniţiatorii, dar au fugit de la şedinta", a continuat Orban.

Şedinţa pentru moţiunea de cenzură iniţiată de PSD a fost amânată

Guvernul, val de măsuri înainte de moţiune

UPDATE 12.30 - Premierul Ludovic Orban a confirmat, marţi, că lucrează la Ordonanţa de Urgenţă pe anticipate, aşa cum a transmis Antena 3 anterior.

"Există un astfel de proiect, am vorbit cu AEP, a existat necesitatea reglementării situaţiei în care se ajunge la anticipate. În prezent, în România nu există o situaţie clară cu privire la anticipate. Se ştie că există prevederi constituţionale care stabilesc termenul maxim de organizare a alegerilor anticipate, termenul maxim fiind de 90 de zile.

Ca atare, este nevoie de o adaptare a legislaţiei pentru a avea reguli concrete în ceea ce priveşte anticipatele. Nu cred că trece moţiunea, dar paza bună trece primejdia rea şi este bine să fim pregătiţi. Dacă trece moţiunea, noi nu vom vota niciunul din cele două Guverne, pentru a declanşa alegerile anticipate. E necesară o adaptare a situaţiei pentru a avea o astfel de legislaţie", a declarat, marţi, premierul Orban.

În ce priveşte moţiunea de cenzură iniţiată de PSD, "nu cred că PSD adună voturi la moţiune", a mai spus şeful Guvernului.

În textul moţiunii de cenzură, social-democraţii reclamă că Executivul Orban încalcă toate regulile democratice, pentru că modifică legislaţia electorală cu mai puţin de patru luni înainte de data alegerilor locale, dar şi pentru faptul că Executivul apelează la procedura angajării răspunderii, aceasta fiind o procedură care evită dezbaterea în Parlament.

Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea pe proiectul privind alegrea primarilor în două tururi, acesta fiind şi motivul pentru care PSD a iniţiat această moţiune de cenzură.

Orban confirmă că lucrează la OUG pe anticipate

----------------------------

Ştirea iniţială

Surse politice au declarat, pentru Antena 3, că în şedinţa de Guvern de marţi ar urma să fie adoptată o Ordonanţă de Urgență prin care se pregătesc alegerile anticipate.

Mai exact, Executivul va stabili cum se compune Biroul Electoral Central, circumscripțiile de votare, dar și alte detalii organizatorice. 

Acest lucru ar arăta ca ar putea să fie ultima şedinţă de guvern. Este posibil ca guvernul să se reunească azi în ultima şedinţă.

Măsura este pregătită de acum, pentru că, dacă ar pica guvernul Orban, un guvern interimar nu ar putea să emită OUG, ci doar ordonanţe simple.

Potrivit surselor citate de Antena 3, noaptea trecută s-ar fi lucrat la acest proiect de ordonanţă de urgenţă în cadrul AEP. Şi la această oră s-ar lucra la nota de fundamentare a acestui act normativ.

Ordonanţă bombă pe masa Guvernului

×
Subiecte în articol: Ludovic Orban anticipate
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close