Antena 3 CNN Politică Ordonanța privind grațierea ar putea fi retrasă de Guvern. Ce îi recomandă Dragnea lui Iordache

Ordonanța privind grațierea ar putea fi retrasă de Guvern. Ce îi recomandă Dragnea lui Iordache

Ordonanța privind grațierea ar putea fi retrasă de Guvern. Ce îi recomandă Dragnea lui Iordache
de M.Z.    |    31 Ian 2017   •   13:10

Ordonanța privind grațierea ar putea fi retrasă de Guvern și trimisă Parlamentului, fie prin forma asumării răspunderii printr-un proiect de lege, fie prin forma unui proiect de lege prin care să fie cerută procedura de urgență.

Preşedintele Comisiei Juridice din Senat, Şerban Nicolae, a declarat marți, la Antena 3, că proiectul de graţiere ar putea fi trimis spre adoptare prin procedură parlamentară normală. Este prima declarație oficială și clarificatoare pe această temă, după consultarile publice de ieri de la Ministerul Justiției.

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat marţi că îl sfătuieşte pe ministrul Justiţiei, Florin Iordache, să se inspire din experienţa guvernelor anterioare în legătură cu modul de adoptare a proiectului privind graţierea.

”Eu l-aş sfătui (pe Florin Iordache - n.r.) să se inspire din experienţa înaintaşilor, adică din experienţa guvernelor precedente. Dacă e să se dea prin ordonanţă sau să se adopte proiecte de lege, asta e problema lor, dar e bine să se uite la experienţa înaintaşilor. Dacă s-a mai dat o graţiere prin ordonanţă, poate să dea. Dacă nu, nu ştiu dacă este bine. (...) Deocamdată, eu am văzut foarte mult scandal pe nişte intenţii. Am văzut şi o dezbatere publică şi eu zic să aşteptăm să vedem ce face Guvernul”, a spus Dragnea.

Despre acest caz, juristul Șerban Nicolae, preşedintele Comisie Juridice din Senat, a spus, marți, că este posibilă o lege pentru grațiere, și nu o ordonanță.

”În ceea ce privește grațierea, soluția cea mai corectă este să fie un proiect de lege prezentat Parlamentului, și nu OUG”, a explicat Șerban Nicolae, preşedintele Comisie Juridice din Senat, marți, într-o intervenție telefonică la Antena 3.

”Eu apreciez că în ceea ce privește modificarea Codului penal și de procedură penală exact pe motivația invocată de Guvernul Cioloș, în Parlament se întârzie punerea în acord a legislației penale”, a mai spus Șerban Nicolae.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a spus luni, după dezbaterea pe grațiere și amnistie, că nu a decis modul de promovare al celor două ordonanțe, însă are observații pentru cele două acte normative și acestea vor fi schimbate.

×
Subiecte în articol: gratiere Liviu Dragnea Florin Iordache
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close