Antena 3 CNN Actualitate Justiție Ministrul Justiției, Florin Iordache, după dezbaterea prelungită pe tema grațierii: Proiectele inițiale vor fi schimbate

Ministrul Justiției, Florin Iordache, după dezbaterea prelungită pe tema grațierii: Proiectele inițiale vor fi schimbate

Ministrul Justiției, Florin Iordache, după dezbaterea prelungită pe tema grațierii: Proiectele inițiale vor fi schimbate
Sursa foto: Foto: gov.ro
de M.Z.    |    30 Ian 2017   •   14:52

UPDATE 14.52 - Ministrul Justiției, Florin Iordache, a spus luni, după dezbaterea pe grațiere și amnistie, că nu a decis modul de promovare al celor două ordonanțe, însă are observații pentru cele două acte normative și acestea vor fi schimbate.

”În urma consultărilor, am niște observații care vreau să fie cuprinse în textele celor două acte normative. (...) Ținem cont de propuneri, voi modifica actele”, a declarat ministrul Iordache, luni, după dezbaterea publică.

Șeful de la Justiție a precizat că nu a decis modul de promovare al celor două ordonanțe, însă ”proiectele inițiale vor fi schimbate”.

”Până nu finalizez textele celor două acte normative, nu știu ce să vă spun. Voi avea o discuție și cu premierul Grindeanu și vă voi anunța”, a mai spus ministrul Justiției, spunând, din nou, că varianta inițială a ordonanței va fi ”fără îndoială amendată”.

UPDATE 14.42 - Șeful Administrației Penitenciarelor: 45% dintre cei închiși sunt recidiviști

UPDATE 14.08 - Ministrul Justiției, Florin Iordache, pare să facă un pas înapoi pentru prima dată și vorbește despre posibila adoptare a acestor măsuri printr-o lege organică promovată prin Parlament, deci nu prin ordonanță de urgență. 

În mod normal, dezbaterea trebuia să se termine la ora 12, însă din cauza numărului foarte mare de persoane care au venit la la discuții, programul s-a prelungit.

În jurul orei 14, a început cea de-a doua rundă a dezbaterilor, de data aceasta cu 50 de persoane.

La dezbateri este prezent ministrul Justiției, Florin Iordache, dar și alți șefi din minister. Sunt păreri pro și contra celor două ordonanțe privind grațierea și amnistia.

UPDATE 13.27Președintele Iohannis: Solicit Guvernului să renunțe la grațiere

UPDATE 12.35 - Dezbatere aprinsă la Ministerul Justiţiei pe tema ordonanţei graţierii. 

Cei care s-au pronunţat în favoarea adoptării actului normativ au fost întâmpinaţi cu râsete de ceilalţi participanţi. 

Printre soluţiile propuse de societatea civilă se află un management mai bun al penitenciarelor, renunţarea la limita de 200.000 de euro pentru abuz în serviciu şi un termen mai mare de şase luni pentru denunţuri. 

De partea cealaltă, au fost şi participanți care au vorbit despre penitenciare ca fiind ”lagăre de concentrare” şi despre necesitatea ordonanţei privind graţierea. 

UPDATE - Finanţatorul FC Steaua, Gigi Becali, a spus luni, la dezbaterea de la Ministerul Justiţiei, că OUG privind graţierea este "un proiect şmechereşte”, pentru că cel care a furat un cârnat este la puşcărie, iar un altul care a furat 200 de milioane este graţiat, scrie news.ro.

 "Este un proiect şmechereşte. Vă dau cazul Vişinescu: iese peste trei ani. De aia oamenii ies în stradă. Eu am propus între trei şi patru ani pentru abuz în serviciu. Eu am fost acolo (în penitenciar, n.r.) şi ştiu. (…) Ăla care a furat un cârnat e la puşcărie, ăla care a furat 200 de milioane este graţiat. Directorii de penitenciare sunt stăpâni de sclavi”, a spus Becali în intervenţia sa la dezbaterea publică de la Ministerul Justiţiei.

Becali a arătat că cea mai mare problemă a puşcăriilor este Administraţia Naţională a Penitenicarelor. „Am un coleg care în patru ani nu a venit niciodată acasă”, a adăugat Becali.

UPDATE 10.05 - Dezbaterea publică pe celebrele proiecte de ordonanţe privind grațierea și amnistia care au creat atâtea controverse şi au scos oameni în stradă au început luni, la Ministerul Justiției.

Sunt peste 200 de persoane care pot intra în sala unde au loc dezbaterile. Printre ei se află și Gigi Becali.

Ministrul Justiției, Florin Iordache, a spus în debut că va asculta toate părerile și a reamintit că violatorii și criminalii nu vor fi grațiați, dar nici recidiviștii nu vor beneficia de această ordonanță.

 

----------------------------

Știrea inițială 08.08

Celebrele ordonanțe ale grațierii și amnistiei intră luni în dezbatere publică la Ministerul Justiției. La aceaste discuții va participa și Gigi Becali. Afaceristul a anunţat că este în favoarea legii grațierii și s-a înscris deja să ia cuvântul în cadrul dezbaterii la care participă ministrul Justiției, membri ai societății civile și alți cetățeni. 

La dezbaterea de astăzi, Florin Iordache spune că va lua în seamă toate propunerile şi că proiectul legislativ va fi îmbunătățit. Violatorii și criminalii nu vor scăpa de condamnări, spune ministrul Justiției.

Printre măsurile care vor fi aplicate în viitor se află şi construirea a două noi penitenciare. 

”Dacă ținem în continuare această problemă sub preș, ne vom trezi în două sau trei luni de zile cu o decizie-pilot care ne va condamna, fie cum a condamnat Italia la plata a 8 euro pe zi pentru fiecare deţinut”, a spis ministrul Justiției, Florin Iordache.

Gigi Becali a anunţat că nu va lipsi de la dezbaterea privind ordonanța grațierii. Afaceristul spune că este de acord cu acest proiect legislativ, mai ales că este obişnuit să fie prin tribunale şi a stat și în închisoare.

După dezbatere, ministrul Justiţiei urmează să propună modalitatea de promovare a celor două acte normative, care poate fi adoptarea prin OUG, trimiterea lor în procedură parlamentară sau chiar angajarea răspunderii Guvernului în Parlament, pe un pachet mai amplu, care cuprinde și o lege de răspundere a magistraților.

Peste 30.000 de oameni au protestat duminică seară în Bucureşti, faţă de ordonanţele pe Justiţie pe care vrea să le dea Guvernul Sorin Grindeanu

Oamenii au mărşăluit pe străzi aproape trei ore timp în care s-au cerut demisii şi s-a strigat împotriva Guvernului PSD şi a ministrului Justiţiei.

×
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close