Antena 3 CNN Politică Paradox la Finanţe şi Muncă: Consilieri şi şoferi cu venituri mai mari decât miniştrii şi secretarii de stat

Paradox la Finanţe şi Muncă: Consilieri şi şoferi cu venituri mai mari decât miniştrii şi secretarii de stat

Paradox la Finanţe şi Muncă: Consilieri şi şoferi cu venituri mai mari decât miniştrii şi secretarii de stat
Sursa foto: Sebastian Vlãdescu
01 Iun 2010   •   13:10

Consilieri, directori şi manageri au venituri lunare mai mari decât miniştrii Muncii şi Finanţelor, Mihai Şeitan şi Sebastian Vlădescu, în timp ce în organigrama personalului celor două ministere figurează şoferi cu salarii mai mari chiar decât secretarii de stat. Potrivit datelor privind veniturile salarial nete realizate de angajaţii celor două ministere şi din instituţiile subordonate în luna martie, există consilieri personali cu venituri între 5500 şi peste 8000 de lei lunar, mult mai mari decât salariile lui Vlădescu şi Şeitan, de 5361 de lei fiecare. Pe zona funcţionarilor care lucrează cu fonduri Phare se înregistrează însă cele mai mari venituri lunare: directorul adjunct al Oficiului de Plăţi şi Contractare fonduri Phare contabilizează un venit net lunar de 12.858 lei, iar directorul general al Autorităţii de Certificare şi Plată, 13.413 lei net.
De altfel, ministrul Finanţelor este depăşit la salariu de mulţi dintre directorii şi consilierii din instituţie. Secretarul său general este remunerat lunar cu 9.137 lei net, directorii de direcţii generale nu scad sub un salariu net de 7.000 lei, iar controlorii financiari sunt plătiţi cu peste 9.000 lei. Consilierii săi personali au venituri nete cuprinse între 5.445 lei şi 8.173 lei. Ministrul este depăşit până şi de asistentul de cabinet al unui secretar de stat, care încasează 5.385 lei.
Peste 3000 de euro lunar primesc directorii şi unii şefi de servicii din cadrul unor atutorităţi subordonate MF. Directorul adjunct al Oficiului de Plăţi şi Contractare fonduri Phare ajunge chiar la un venit net lunar de 12.858 lei, iar directorul general al Autorităţii de Certificare şi Plată primeşte lunar 13.413 lei net. Un şef de serviciu din cadrul acestei autorităţi este plătit lunar cu 10.826 lei.
Nici şoferii instituţiei nu se pot plânge. Toţi au un salariu lunar de peste 2.000 lei, iar unul din ei figurează cu o remuneraţie de 4.210 lei, mai mult decât unii secretari de stat, plătiţi cu sume cuprinse între 3.876 lei şi 4.693 lei, referenţi superiori, 2.426 lei-3.515 lei, sau experţi principali, 2.808 lei-3.231 lei.
De menţionat faptul că în această listă cu venituri de la Ministerul Finanţelor nu este însă inclusă cota-parte din premiul anual aferent anului 2009, plătită în luna aprilie.
La Ministerul Muncii, un şofer de la Compartimentul administrativ a câştigă mai mult decât un director general sau un consilier: 4050 de lei. Comparativ, un director general de la compartimentul sectorial pentru dezvoltarea resurselor umane a încasat în aceeaşi lună un venit de 3691 de lei, iar un expert la compartimentul dialog social 1361 de lei.
Potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Muncii, cel mai bine plătit angajat este însă un Manager Public din Compartimentul de programare şi evaluare program, cu un venit lunar net de 8.097 lei în aprilie. Salariul acestuia este de 11,1 ori mai mare decât al celui mai prost plătit funcţionar din Minister, un Expert în Managementul Informaţiei, care a primit doar 728 lei în luna aprilie.
Doar cinci subordonaţi ai ministrului Mihai Şeitan câştigă mai bine decât ministrul, Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale. Ministrul are un venit lunar de 5.361 lei. Totuşi, unul din cei 8 consilierii ai săi este remunerat pentru prestaţia sa cu venituri de 6.066 lei, din care salariul de bază reprezintă doar 2.200 lei.
Un alt consilier, dar din cadrul Serviciului UIP (Unitatea de Implementare Phare) are un venit de 7.821 lei, din care salariul net reprezintă 7.397 lei.
Ca şi la Finanţe, secretarul general al Ministerului Muncii primeşte mai mult decât ministrul: 7.504 lei lunar, din care doar jumătate reprezintă salariul în sine, restul reprezentând ?alte drepturi salariale".
Încă un consilier, din Compartimentul pentru Afaceri Europene (DAE) primeşte 6.153 lei, în timp ce directorul din Direcţia Politici Publice şi Comunicare are un venit de 5.125 lei, din care 2.235 lei reprezintă salariul de bază.
La polul opus, referenţii şi experţii primesc salarii variind între 728 şi 900 lei.
Antena3.ro

×
Parteneri
Sondaj exploziv pentru alegerile din Sectorul 1
x close