Antena 3 CNN Politică PDL, avertizat: Fie ascultă de criticile lui Băsescu, fie funcţionează ghidat de cultura supuşeniei

PDL, avertizat: Fie ascultă de criticile lui Băsescu, fie funcţionează ghidat de cultura supuşeniei

PDL, avertizat: Fie ascultă de criticile lui Băsescu, fie funcţionează ghidat de cultura supuşeniei
Sursa foto: Raluca Turcan
19 Apr 2010   •   14:16

A nu ţine cont de recomandările critice ale preşedintelui Traian Băsescu înseamnă pentru conducerea PDL să-şi conserve actualele avantaje, dar cu riscul îndepărtării de realitate şi a fisurării relaţiei cu Cotroceniul, avertizează vicepreşdintele PDL, Raluca Turcan pe blogul său. În opinia parlamentarului democrat-liberal, partidul este pus în faţa unei adevărate dileme: să asculte de criticile prezidenţiale şi să opereze anumite schimbări atât în partid, cât şi la guvernare, cu riscul stricării echilibrului intern şi al afectării bunei imagini, sau să păstreze actuala stare de lucruri.
?Partidul Democrat Liberal este în faţa unei dileme: fie ţine cont de ceea ce a spus preşedintele Traian Băsescu (în apariţia TV de lunea trecută, n.red.), fie merge înainte ca până acum. A merge înainte ca şi până acum are, cu siguranţă, nişte avantaje. Arată consecvenţă, nu strică echilibrele interne de partid şi ne conservă buna imagine pe care o avem despre noi înşine. Dar are două mari dezavantaje: ne îndepărtează de realitate şi fisureaza relaţia cu preşedintele A ţine cont de ceea ce a spus preşedintele înseamnă să schimbăm nişte lucruri. Şi în partid, şi la guvernare?, susţine vicepreşdintele PDL.

În opinia lui Turcan, regândirea sistemului de vot la congres într-unul pur uninominal ar reprezenta un prim semn al dorinţei de creare a unui sistem democratic şi deschis în PDL.

?În partid, a schimba ar insemna să regândim sistemul de vot pentru congres, transformându-l într-unul 100% uninominal ? asta pe termen scurt. Iar pe termen lung, ar însemna să susţinem puternic îmbunătăţirea culturii organizaţionale în PDL. Eu cred ? asa cum cred şi alţi colegi ? că nu putem rămâne un partid mare, cel mai mare din România, cu o cultură organizaţională arhaică. În loc să construim mecanisme instituţionale democratice şi deschise, noi părem a funcţiona inerţial, ghidaţi de o persistentă cultură a supuşeniei şi a criteriilor neclare de promovare. Acestea sunt reminiscenţe ale unui partid mic, în care membrii urmăresc mici proiecte personale?, adaugă Turcan.

La nivel guvernamental, Turcan consideră că trebuie operate îmbunătăţiri la capitolul implicare şi comunicare.
?Nu doar premierul Emil Boc trebuie să se implice, ci toţi oamenii partidului din administraţia centrală şi locală. Ne trebuie solidaritate în susţinerea programului de guvernare, ne trebuie decizii bine fundamentate şi argumentate, cu anticiparea tuturor consecinţelor. Şi ne trebuie un program naţional de comunicare destinat unor categorii-cheie, asupra cărora au impact legile promovate în această perioadă. Mă gândesc la categorii precum cadrele didactice, pensionarii (cu o atenţie specială pentru pensionarii militari), salariaţii din sistemul bugetar. Comunicarea trebuie să fie instituţională, ordonată, cu reguli clare, asigurată de persoane credibile şi informate. Ne trebuie curajul de a ne susţine şi explica propriile măsuri, inclusiv pe cele nepopulare, fiindcă le ştim necesare. Explicând şi comunicând cu oamenii, eliminăm zvonurile şi dezinformările, convingem că drumul propus e cel corect. Ne trebuie deci o guvernare în forţă, mai ofensivă, axată pe ideea că facem ce trebuie şi că vrem ca acest lucru să fie înţeles de cât mai mulţi români? propune parlamentarul PDL.
Preşedintele Traian Băsescu a provocat valuri şi a dat aripi criticilor din PDL după ce a acuzat ?bolşevizarea? PDL pentru că a introdus sistemul de alegeri pe bază de moţiuni, unul criticat că va favoriza ?găşcuţa? din jurul lui Emil Boc.
Antena3.ro

×
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close