Antena 3 CNN Politică Pipa păcii, fumată de formă. PSD se opune suspendării comisiei Udrea şi restructurării funcţionărimii

Pipa păcii, fumată de formă. PSD se opune suspendării comisiei Udrea şi restructurării funcţionărimii

Pipa păcii, fumată de formă. PSD se opune suspendării comisiei Udrea şi restructurării funcţionărimii
Sursa foto: Elena Udrea
03 Aug 2009   •   11:54

Membrii coaliţiei de guvernare au decis luni să se abţină de la a mai emite pe viitor declaraţii "răuvoitoare" la adresa celuilalt partener. Senini, cu obida scoasă din inimi după o săptămână de refulări publice reciproce, membrii coaliţiei PSD-PDL s-au aşezat la masă pentru a mai trage încă o dată din pipa păcii şi a admira împreună cum rotocoalele de fum se disipează spre ţară. Au convenit rapid să nu se mai altoiască în goana electorală pe probleme de guvernare. Au decis în aceeaşi manieră să analizeze mâine la pachet cu măsurile PDL, cele 24 de propuneri din programul anti-criză al PSD. Concordia abia înfiripată s-a risipit însă rapid atunci când pedeliştii au cerut PSD să se retragă din comisia Udrea pentru a bloca sau suspenda activitatea acestui for. Pe motiv că ce s-a făcut rămâne bine făcut şi nu mai poate fi desfăcut, social-democraţii nu au vrut să audă de îngroparea activităţii acestei comisii, ei reproşând partenerilor de guvernare faptul că au susţinut crearea unei comisii similare în cazul ministrului Mediului, Nicolae Nemirschi, susţin surse din cadrul coaliţiei de guvernare. La rândul său, Emil Boc a reluat criticile la adresa PSD, amintind că problema anchetării unui ministru ar fi trebuit să fie discutată în prealabil la nivelul coaliţiei, înainte de a ajunge în Parlament. Liderul PSD, Mircea Geoană s-au opus şi restructurării cu 20% a aparatului de stat pe motiv că ar fi o măsură populistă care nu ar aduce destui bani la buget şi nu ar rezolva adevăratele probleme economice. Totuşi, cele două părţi au convenit să pună stop valului de anchete parlamentare care ameninţă să cuprindă toţi miniştrii coaliţiei sub efectul bulgărelui de zăpadă. Potrivit ministrului pentru Relaţia cu Parlamentul, social-democratul Victor Ponta, nu se pune problema susţinerii apariţiei unor eventuale comisii Andronescu sau Berceanu, ceea ce induce mai degrabă ideea parafării unui troc neoficial de neagreasiune între PSD şi PDL.

Tratament de înfrăţire. Totul "pentru ţară"

Pe motiv că discordia actuală este contraproductivă atât pentru ambele partide aflate la guvernare, cât şi pentru ?ţară?, social-democraţii şi democrat-liberalii au decis să mai facă încă o dată o tentativă de îngropare a securii războiului, măcar pentru câteva zile.

?Domnul Geoană a insistat că nu este în regulă ce s-a întâmplat în ultimele săptămâni şi să ne întoarcem la problemele reale economic cu care se confruntă ţara. Au fost discuţii pro şi contra pe această chestiune.(...) Urmează ca fiecare parte să se abţină de la comentarii rău voitoare reciproce pe viitor. Cred că o abordare tensionată între cele două partide este contraproductivă şi pentru ele şi pentru ţară? a afirmat la finalul şedinţei coaliţiei, ministrul IMM-urilor, social-democratul Constantin Niţă.

Niţă a mai precizat că s-a convenit convocarea pentru ziua de mâine,la Guvern, a comisiilor celor două partide, abilitate cu analizarea programului cu cele 24 de măsuri anticriză elaborate de PSD, la pachet cu propunerile similare venite din partea PDL.

Ministrul a recunoscut că problema comisiei Udrea s-a aflat pe agenda de discuţii a coaliţiei, dar a infirmat existenţa unui târg pe această temă. "Nu s-a discutat foarte mult, nu s-a dorit neapărat ceva special. Sigur că urmează ca, în perioada următoare, fiecare partid să se abţină de la a mai face comentarii rău-voitoare sau negative la adresa unui sau a celuilalt" a precizat Niţă, vădit stânjenit de postura de purtător de cuvânt. Întrebat dacă PDL a cerut PSD să suspende înfiinţarea comisiei de anchetă parlamentară în cazul Udrea, Niţă a evitat să răspundă, pasând "restul elementelor" preşedintelui PSD, Mircea Geoană.

Troc: PSD nu administrează mat la Berceanu, PDL nu dă şah la Andronescu

Ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, Victor Ponta, a declarat că liderii PSD şi PDL au stabilit totuşi ca orice problemă în care este implicat un ministru să fie discutată mai întâi în coaliţie şi a prognozat că, probabil, valul de constituire a unor noi comisii de anchetă se va opri.

Ponta a recunoscut că liderii PDL şi-au făcut cunocute astăzi nemulţumirile legate de sprijinul acordat de PSD demersurilor PNL de constituire a comisiilor parlamentare de anchetă în cazurile Ridzi şi Udrea.
"S-a stabilit că de acum încolo orice problemă cu un ministru trebuie discutată întâi în coaliţie. De acum încolo aşa va fi. După ce am avut precedentele cu Nemirschi, cu Ridzi, probabil că ne vom opri aici. Din punctul meu de vedere, ca ministru, ideea de a ţine departe miniştrii de bătălia politică este singura idee normală şi bună. Nu aţi auzit vreodată de un ministru PSD atacându-l pe preşedintele Traian Băsescu sau Guvernul. Invers da", a spus Ponta.
Ministrul a precizat că premierul a ridicat problema constituirii comisiei Udrea fără ca subiectul să fie discutat în coaliţie.
"De acum încolo, s-a discutat că nu vor susţine comisii de anchetă pentru doamna Andronescu, pentru domnul Berceanu, să oprim, dacă se poate, acest proces", a mai spus Ponta. Deputatul social-democrat a susţinut că nu ştie dacă liberalii au propus PSD sprijinirea înfiinţării unei comisii de anchetă pentru ministru Radu Berceanu.

În fapt, în cadrul şedinţei coaliţiei s-a decis ca valul de atacuri la miniştrii celeilalte taberre să înceteze existând pericolul ca situaţia să scape de sub control cu consecinţe electorale nedorite de niciuna din părţi, mai susţin sursele citate.

Protocolul versus Cotroceniul. Care e mai literă de lege?

Surse din cadrul coaliţiei susţin însă că problema Udrea a înfierbântat spiritele în cadrul şedinţei de astăzi, după ce democrat-liberalii au cerut PSD să contribuie la suspendarea activităţii comisiei de anchetă care o priveşte pe ministrul Turismului. Conform surselor citate, social-democraţii au refuzat să se conformeze cererilor partenerilor de guvernare, invocând precedentul Nemirschi, caz în care PDL a sprijinit crearea comisiei de anchetă şi chiar a cerut demiterea ministrului Mediului.

În replică, PDL, prin vocea premierului Emil Boc le-a reproşat pesediştilor că nu au pus problema anchetei Elenei Udrea în cadrul coaliţiei, aşa cum prevede protocolul şi că au preferat să susţină în Parlament crearea acestui for, cot la cot cu liberalii din opoziţie.

Social-democraţii au ripostat, criticând propunerea de reducere cu 20% a numărului funcţionarilor publici propusă de preşedintele Traian Băsescu, democrat-liberalii fiind luaţi peste picior pentru faptul că prea ascultă de Cotroceni şi mai puţin de nevoile reale ale guvernării.

De altfel, Niţă a anunţat după şedinţă că Mircea Geoană se opune deschis punerii în practică a unei asemenea măsuri. Liderii coaliţiei au convenit însă să aibă, vineri, o întâlnire cu reprezentanţii autorităţilor locale pentru a găsi soluţii de reducerea cheltuielilor acestor instituţii în perioadă de criză.

"Mircea Geoană nu a fost de acord cu restructurarea celor 20% din personalul administraţiei publice locale. S-a discutat această chestiune şi în acest sens Liviu Dragnea a propus ca vineri să aibă loc o întâlnire a coaliţiei cu reprezentanţii autorităţilor locale, pentru a se discuta problema eficientizării adminsitraţiei, problema legată de standardele de costuri şi modul de lucru al acesteia în viiitor", a explicat Niţă.

Marius Vulpe, Antena3.ro

×
Parteneri
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa se apropie de România!
x close